Stenger flyktningleir i Arguineguin og øker overvåkning i Mauritania

Teltleiren for båtflyktninger i Arguineguin på Gran Canaria skal legges ned, kunngjorde Spanias innenriksminister, Fernando Grande-Marlaska på en pressekonferanse i dag, fredag. Overvåkingen skal dessuten økes i Mauritania.

Denne teltleiren, kalt skammens leir av enkelte politikere, skal legges ned snart. Foto: Mogán kommune

Leiren, hvor flyktninger og andre migranter som ankommer Gran Canaria må oppholde seg  til resultatene av covid-tester foreligger, skal stenges i løpet av noen uker, sa Grande-Marlaska.

Ministeren er på besøk på Gran Canaria i dag sammen med svenske Ylva Johansson, kommissær for innenrikssaker i Europakommisjonen, og uttalte seg til pressen om tiltakene som skal gjøres.

Flyktninger og andre migranter som bor i teltleiren, skal flyttes til en bygning i Barranco Seco i Las Palmas som tidligere har vært ammunisjonslager for forsvaret, sa Grande-Marlaska. Bygningen må først klargjøres til denne bruken, og det vil ta noen uker.

I dag bor det cirka 500 mennesker i teltleiren, som har fått hard kritikk for inhumane forhold. På det meste har det vært cirka 1300, mange flere enn teltene kan huse, og hundrevis av mennesker har måttet overnatte på asfalten utendørs.

Når bygningen i Barranco Seco er klar, skal de nyankomne kunne oppholde seg de første 72 timene der i stedet for i teltleiren.

– Dette vil gi migrantene en verdig overnatting, sa Marlaska-Grande.

Ylva Johansson innrømmet på pressekonferansen at atlanterhavsruten er en utfordring for Spania og EU, og at de må møte utfordringen sammen og i solidaritet.

Hun understrekte at det viktigste med innsatsen på Kanariøyene er å garantere retten til å søke asyl, som er en av de fundamentale rettighetene i EU.

I går ble det kjent at Frontex skal sende sju agenter til Kanariøyene for å bistå politiet med kontroll av flyktninger og migranter.

Det spanske innenriksdepartementet skriver i en Twitter-melding i dag at det også blir en forsterkning av spanske sikkerhetsstyrker i Mauritania, FCS, hvor de bistår mauritanske sikkerhetsstyrker i overvåkingen av kystområdene for å stoppe migrasjon.

Et overvåkingsfly fra Guardia Civil er satt inn i Mauritania, og skal overvåke havområder og bistå i redningsaksjoner.

Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, deltok også på pressekonferansen.

Tags