Kanariøyene har innlosjering for 5748 båtflyktninger

Det finnes nå innlosjeringsplasser for 5478 flyktninger fra Afrika som ankommet Kanariøyene i småbåter, cirka dobbelt så mange som for en måned siden, og 5600 flere enn i januar.

Flyktningbåter fortøyd i Arguineguíns havn etter ankomst. En teltleir for nyankomne skimtes i bakgrunnen. Foto: Mogán kommune

Av: Redaksjonen redaksjonen@canariajournalen.no

Det er neppe nok, i og med at det har kommet cirka 5000 båtflyktninger hittil i oktober.

78 prosent i hoteller

Nesten åtte av ti innlosjeres som en midlertidig kriseløsning i tolv hoteller som sto tomme for turister, skriver nyhetsbyrået Efe, som skal ha fått tallene fra regjeringen.

De fleste av de andre, drøyt 1200 mennesker, innlosjeres i bygninger eid av den regionale regjeringen, øyråd og kommuner.

Stresser staten for mer innkvartering

Det er den spanske regjeringen som har ansvaret for mottak, innlosjering og håndtering av de som ankommer.

Kanariøyenes myndigheter, med president Ángel Victor Torres i spissen, har kjempet i over ett år for å får den spanske regjeringen til å skaffe til veie mottakssenter og egnet innkvartering, men foreløpig er det kun nødløsningen med hoteller som har kommet i orden.

Tre militærforlegninger aktuelle

Det jobbes angivelig med å etablere mer permanente alternativer, slik som militære områder, men ingen ting har falt på plass ennå.

Forsvaret bekreftet i går, onsdag, at tre militærforlegninger nå er stilt til rådighet, skriver  Efe.

Den ene ligger i Barranco Seco i Las Palmas, en ligger i El Rosario i La Laguna kommune nord på Tenerife (Las Canteras-forlegningen), og den tredje er El Matoral- bygningene på Fuerteventura, som tidligere har blitt brukt til lukket interneringsleir for migranter som skulle returneres.

Det ser imidlertid ut til at det tar tid å får avtaler på plass, og å sette bygningene i stand til denne bruken.

Fra 100 til over 5000

Ved inngangen av året var det bare litt over 100 innlosjeringsplasser tilgjengelig på Kanariøyene, alt for få i forhold til den store økningen av båtflyktninger.

Den regionale regjeringen, noen av øyrådene og en del kommuner har avsatt bygninger de eier til dette formålet, som en midlertidig løsning. Siden august har også tomme hoteller blitt tatt i bruk.

Hotellene har plass til cirka 4500 mennesker, og ligger på Gran Canaria og andre kanariøyer.

Over 5300 på 29 dager

De 29 dagene fra 29. september til 27. oktober kom det over 5300 mennesker med småbåter til Kanariøyene, hvilket innebærer at antallet innlosjeringsplasser fortsatt er for lavt, til tross for den store økningen.

Det er også store problemer med førstemottaket på Gran Canaria på grunn av at alle som kommer må covid-testes, og vente i opptil 72 timer på resultatet før de kan innkvarteres.

I venteperioden bor de i en teltleir i havnen i Arguineguín, hvor kapasiteten er mer enn sprengt. Opptil 1400 mennesker har overnattet i leiren den siste tiden.

De siste to døgnene har det vært en pause i ankomstene, og antallet er redusert til 600 mennesker i leiren i dag tidlig.

Vil fjerne teltleiren

Den midlertidige teltleiren ble satt opp 20. august, og nå roper lokale og regionale politikere stadig høyere om at et bedre alternativ må etableres av staten, og teltleiren, som ligger i fiskebåthavnen, fjernes.

Det blir blant annet påpekt at leiren ikke innfrir grunnleggende krav for human behandling av de som ankommer, og et det er umulig å overholde smittevernprotokollen når det bor så mange mennesker i leiren.

415 båter i år

Fra januar til 27. oktober 415 småbåter med 11 261 passasjerer kommet til Kanariøyene. I hele fjor kom det i overkant av 2000, og i forfjor i overkant av 1000.

Gjennomsnittlig har det kommet 37 personer per dag i år. Fra 29. september til 27. oktober var gjennomsnittet 182 personer per dag.

Tags