Afrikanske turismearbeidere blir migranter på grunn av corona-krisen

Flyktninghjelpen i Spania, CEAR, har oppdaget at en ny type båtmigranter har begynt å reise til Kanariøyene den siste tiden.

Langkanoer med 100-200 passasjerer har de siste ukene begynt å komme til Kanariøyene igjen, slik det var under flyktningkrisen for 15 år siden. Arkivoto: Salvamento Maritimo

Av: Redaksjonen redaksjonen@canariajournalen.no

Det dreier seg om mennesker som har jobbet innen turisme i Senegal og Marokko, og som nå er uten jobb og inntekter, fordi det ikke lenger kommer turister under corona-pandemien, ifølge CEAR.

Med andre ord er det mennesker som har mistet livsgrunnlaget, og tar sjansen på en livsfarlig reise til Europa i småbåter for å finne et nytt livsgrunnlag.

Det er hovedsakelig marokkanere og senegalesere som har jobbet som guider, drosjesjåfører og gateselgere som utvandrer, og dette kan være en av årsakene til den økte tilstrømningen av småbåter til Kanariøyene, uttaler CEARs talsperson på Kanariøyene, Txema Santana, til Europa Press, som skriver om dette i dag, søndag.

I august ankom cirka 800 personer Kanariøyene i småbåter, og i september økte det til cirka 2200. I oktober vil det bli minst 3500.

Dette er en uholdbar situasjon for Kanariøyene, som har et mangelfullt humanitært mottaksapparat, understreker Santana.

De som ankommer plasseres i provisoriske losji som ikke innfrir grunnleggende krav, blir det påpekt.

De siste nettene har for eksempel hundretalls nyankomne overnattet under åpen himmel i havnen i Arguineguin på Gran Canaria, fordi en midlertidig teltleir som er satt opp er overfylt.

Ifølge Santana kom det i september 2019, da antallet begynte å øke sterkt, i gjennomsnitt 18 innvandrere og flyktninger per dag på irregulært vis i småbåter.

I september i år var gjennomsnittet 74 mennesker per dag.

Hittil i oktober har gjennomsnittet ligget på 174 mennesker per dag.

Nyankomne må oppholde seg i mottaksleirer, slik som teltleiren i Arguineguin, til resultatene av covid-tester foreligger. Det kan ta opptil 72 timer. Deretter flyttes de til senter, industribygninger og hoteller som benyttes som en kriseløsning i mangel på alternativer.

CEAR refser bruken av bygninger hvor de ankomne som har covid-19 plasseres i isolat på grunn av mangelfull ventilasjon.

Leger uten grenser kritiserer også bruken av disse bygningene.

De må ligge på gulvet, og har utilstrekkelige sanitæranlegg, og er ikke godkjent for slik bruk, uttaler Leger uten grensers talsperson på Kanariøyene, Iriome Rodríguez, til Europa Press.

Det pekes på at det ikke er investert nok til å gi de som ankommer en human behandling i henhold til menneskerettighetene.

Leger uten grenser og CEAR vurderer å levere en anmeldelse for mangel på metodiske tiltak fra myndighetenes side.

Det pekes på at opphavslandene lenge har advart om at båtruten til Kanariøyene ble reaktivert.

I går ble det kjent at 140 mennesker er savnet etter at en båt med cirka 200 passasjerer på vei fra Senegal til Kanariøyene forliste.

Tags