Human Rights Watch med sterk kritikk av Arguineguíns flyktningleir

Rettighetene og verdigheten til båtflyktningene blir ikke respektert i en sterkt overbelastet teltleir i Arguineguíns havn på Gran Canaria, hevder menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch.

Teltleiren i Arguineguín havn i Mogán kommune sørvest på Gran Canaria. Foto: Mogan kommune

Den internasjonale organisasjonen publiserte i går, onsdag, kritikken på sine nettsider.

Leiren er ingen god representasjon av Spania, skriver de.

Europadirektør Judith Sunderland fra HRW anerkjenner innsatsen og de gode intensjonen til de som jobber i leiren med å ta seg av menneskene som kommer med småbåter fra Afrika.

Hun peker imidlertid på at forholdene i denne førstemottaksleiren i havneområdet er svært utilstrekkelige, og at det er umulig å ivareta vernet mot covid-smitten.

Leiren er konstruert for 420 mennesker, men det har bodd opptil over 2000 mennesker i leiren. Mange har måttet sove ute på asfalten, og sanitæranleggene er svært utilstrekkelige.

HRW viser også til andre brudd på rettighetene ved at flyktningene og migrantene angivelig får mangelfull informasjon om retten til å søke asyl.

Flyktninghjelpen i Spania, Cear, gjentar på sin side sin kritikk av denne mangelfulle informasjonen, og er kritisk til returene av migranter til Mauritania, som ble gjenopptatt på tirsdag etter å ha vært satt på vent på grunn av pandemien.

Tirsdag ble 21 utviste personer fra flere nasjoner fraktet med fly til Mauritania, som Spania har returavtale med.

I månedene før pandemien startet, ble 160 migranter returnert til Mauritania. 130 av disse var fra Mali, hvor det er voldelige konflikter, og ble utvist videre dit av mauritanske myndigheter.

Cear frykter at dette kan skje igjen med noen av de som returneres nå.

Det vises til at den juridiske hjelpen er mangelfull i og med at Cears advokater har vanskeligheter med å få fysisk kontakt med flyktningene og migrantene.

Cear hevder også at returavtaler blir behandlet uten juridisk assistanse. Dette er brudd på menneskerettighetene, hevder Cear.

De krever at det blir opprettet et mottak med tilstrekkelig plass, og med muligheter for å gi juridisk assistanse.

Forskriftene sier at migranter og flyktninger har rett til juridisk assistanse og informasjon om retten til å søke asyl i løpet av de første 72 timer etter ankomsten. Tolker skal sørge for at de forstår informasjonen som gis.

Tags