Bande med menneskesmuglere pågrepet på Kanariøyene

Politiet har arrestert 28 medlemmer i en bande som skal ha organisert menneskesmugling i minst 20 småbåter fra Marokko til Kanariøyene.

Båt med immigranter og flyktninger på vei mot Kanariøyene. Arkivfoto: Salvamento Maritimo

Gjengen skal  ha tjent minst 350 000 euro på menneskesmuglingen, skriver det nasjonale politiet i en pressemelding.

Over 150 politifolk deltok i aksjonene der arrestasjonene ble foretatt ulike steder på Kanariøyene, Balearene og fastlandet.

Tolv personer ble arrestert på Fuerteventura, seks på Lanzarote, fire på Tenerife, en på Gran Canaria, tre i Castellón, en på Ibiza, og en i Calatayud.

Under fem husransakelser på  Fuerteventura, Tenerife og i Castellón, er det beslaglagt 5630 euro, 17 telefoner, datautstyr og diverse dokumenter som er relatert til etterforskningen.

Stoppet åtte båtavganger

Informasjon fra beslagene førte til at politiet kunne stanse åtte båtavganger med cirka 200 passasjerer fra Marokko til Kanariøyene. En av disse sto klar til avreise med 34 passasjerer.

Menneskesmuglingen var ifølge politiet svært profesjonelt utført.

Båtførerne ble orientert om hvilken av Kanariøyene de skulle seile til først da de var på halvveien. I Marokko ble overfartene planlagt, passasjerer ble rekruttert, innkvartert og fraktet til båtene når de var klar for avreise. Elvestrømmer ble utnyttet for å føre båtene ut fra land.

Gjengen skal ikke ha nølt med å bruke vold hvis båtmigrantene ikke gjorde som de fikk beskjed om.

På Kanariøyene var gjengmedlemmene integrert i samfunnet og gikk under politiets radar. Disse folkene deltok i organisering av båtreiser, rekruttering av menneskesmuglere, og ordnet koordinater som båtene kunne navigeres til uten å bli oppdaget.

Utnyttet som svart arbeidskraft

Gjengmedlemmene plukket opp passasjerene på strendene de ankom til, og fraktet dem til et midlertidig oppholdssted. Noen av passasjerene ble etterpå utnyttet som svart arbeidskraft.

Gjengen skal ha smuglet over 180 mennesker til Kanariøyene i sju båter. Fem andre båter skal ha blitt tvunget til å avbryte reisene. I tillegg var åtte båter klare til å reise.

Hver passasjer betalte mellom 1000 og 2000 euro for å bli fraktet til Kanariøyene i overfylte, åpne småbåter og uten redningsvester.

Tags