Kanariøyene har tatt imot tre av fire båtflyktninger som har ankommet Spania

Tre av fire flyktninger og migranter som har ankommet Spania på irregulært vis sjøveien under Spanias alarmtilstand, har kommet til Kanariøyene.

Sjøredningstjenesten på Kanariøyene rykker for tiden ut flere ganger i uken for å redde båtflyktninger. Arkivfoto: Salvamento Maritimo

Det viser tall som er presentert av det spanske utenriksdepartementet.

Hjelpeorganisasjoner ber nå om at statlige bygninger brukes til innkvartering.

Stor økning i år

77 mennesker ankom Kanariøyene i småbåter i går, ifølge informasjon fra nødsentralen og Røde Kors.

Forrige helg kom det også flere småbåter, og 2552 mennesker har ankomne Kanariøyene på denne måten hittil i år.

Dette er en seks ganger så mange som på samme tid i fjor.

I hele 2019 kom 2698 passasjerer i småbåter fra Afrika til Kanariøyene, ifølge tall fra innenriksdepartementet. 

Vanskelig å finne husrom for alle

Økningen skaper problemer med  å finne egnet innkvartering av de ankomne.

Særlig siden de som ankommer må settes i corona-karantene, og pandemien gjør at det ikke er mulig å returnere de som ikke får oppholdstillatelse.

Det eneste alternativer er å ordne innkvartering i bygninger som det spanske innenriksdepartementet og forsvarsdepartementet eier på Kanariøyene, hevder hjelpeorganisasjoner som tar seg av de ankomne, Røde Kors og den spanske flyktninghjelpen CEAR.

Det skriver avisen La Provincia.

Organisasjonene ber nå den spanske regjeringen om å ordne innkvartering i slike bygninger for de som ankommer med småbåter fra Afrika.

Færre ankomster i Spania

Båtstrømmen til det spanske fastlandet har blitt redusert i år. Nå er det atlanterhavsruten til Kanariøyene som har tatt over.

Spanias alarmtilstand startet 15. mars.  Fra den datoen frem til 1. juni,  kom det 1245 passasjerer i 37 småbåter til Kanariøyene.

Det er tre firedeler alle som ankom Spania i småbåter. Per i dag har antallet båter passert 40 siden 15. mars.

De som ankommer under alarmtilstanden, får ikke innkvarteres sammen med de som ankom før 15. mars.

Hittil har angivelig alle ankomne blitt innkvartert innendørs, men det blir stadig vanskeligere å finne husrom.

En gruppe på 72 mennesker som ankom Gran Canaria 26. mai, måtte imidlertid sove de tre første nettene av karantenetiden på gulvet i en lagerhall i havnen, skriver nyhetsbyrået Efe.

Tomme militærbrakker kan brukes

Det fins tomme militærbrakker som kan tas i bruk, ifølge hjelpeorganisasjonene. Disse kan huse et stort antall mennesker.

CEAR skal ha foreslått å overføre migranter og flyktninger til andre regioner i Spania som et midlertidig hastetiltak.

For øyeblikket blir blant annet et skip i Las Palmas havn brukt til midlertidig innkvartering for nyankomne i opptil 72 timer. Det er den maksimale tiden de kan holdes av politiet etter ankomsten mens identitet og asylspørsmål avklares.

Skipet skal ha blitt tatt i bruk etter at minst tre nyankomne fikk positive testresultater for covid-19 mens de ble holdt i varetekt hos politiet i Maspalomas, sør på Gran Canaria.

Skipet skal imidlertid ikke innfri kravene for 15 dagers karantene.

Koordineringsansvaret flyttes

Det spanske innenriksdepartementet fratok denne uken Guardia Civils sjef på Gran Canaria ansvaret for å koordinere migrasjonssaker på Kanariøyene.

Dette ansvaret er overført ti sjefen for fiskale- og grensehovedkvarteret, som fra før har ansvaret for Gibraltar-stredet.

Tror corona-krisen fører til økning fremover

Det spanske utenriksdepartementet venter en ytterligere økning i småbåttrafikken fra Afrika til Spania på grunn av corona-pandemien.

Det vises til at det vil bli en rask spredning av viruset på grunn av tett befolkning og ekstremt svakt helsesystem i mange landene i Afrika.

Hittil under pandemien har imidlertid antallet ankomne falt med 60 prosent  totalt i Spania sammenlignet med samme periode i fjor, selv om det har vært en betydelig økning til Kanariøyene.

Hittil i år er nedgangen på over 30 prosent, ifølge utenriksdepartementet.

Dette skjer med de som ankommer

Alle flyktninger og migranter som ankommer på denne måten, blir arrestert ved ankomst etter å ha fått en helsesjekk av Røde Kors. Barn og mødre som kommer sammen med barn blir ikke arrestert.

Politiet kan holde de som ikke settes i smitteisolat eller legges inn på sykehus i varetekt i opptil 72 timer, mens identitet og hjemland blir fastslått, og de blir fremstilt for en dommer.
Deretter blir de som ikke umiddelbart returneres, hvilket så langt, før pandemien, har utgjort hovedandelen, innkvartert i interneringssenter (CIE) eller i andre bygninger som er rigget til dette formålet.

Det er frivillige i Røde Kors og den spanske flyktninghjelpen CEAR som hovedsakelig tar seg av de som ankommer.
På interneringssentrene og krisesenter som er stilt til rådighet, kan de nyankomne bo i inntil tre måneder.
De som ikke skal returneres, får spanskkurs og annen undervisning, for å bli rustet til å integreres og klare seg i Spania. CEAR stiller juridisk hjelp til rådighet for de som trenger det.
Spania har returavtaler med Algerie, Marokko, Mauritania og Senegal.

Tags