Øyrådets dammer på Gran Canaria har vann nok til to års forbruk

De sju store vannreservoarene på Gran Canaria som er eid av øyrådet inneholder i dag vann nok til at det vil dekke to års forbruk.

Chira-dammen er en av de største dammene på Gran Canaria, og inneholder nå cirka 30 prosent av sin kapasitet. Arkivfoto: Toni Teror/Creative Commons-lisens

Den siste målingen av vanninnholdet ble gjort 3. september, og det er ifølge vannverket fortsatt nok til å dekke landbrukets behov i to år fremover, skriver avisen Canarias 7.

Kranvann kommer fra grunnvannskilder og avsaltingsanlegg, ikke fra dammene.

Målingen 3. september viste at de sju dammene til sammen inneholder 44 prosent av sin maksimale kapasitet, i alt 4,8 millioner kubikkmeter.

  • Nivået i Gambuesa-dammen er 98 prosent av toppnivået.
  • El Mulato-dammen har 89 prosent.
  • El Vaquero-dammen har 70 prosent.
  • Candelaria-dammen har 40 prosent
  • Chira-dammen har 30 prosent.
  • Ayagaures-dammen har 27 prosent.
  • Fataga-dammen har 21 prosent.

I tillegg til de sju dammene øyrådet har i sitt eie, er det avtaler for vannforsyning fra åtte andre store dammer på øya.

Den aller største er den 120 meter dype Soria-dammen, som i dag alene inneholder drøyt 1,7 millioner kubikkmeter vann, cirka elleve prosent av kapasiteten på 12,9 millioner kubikkmeter som vannverket har definert.

I teorien kan Soria-dammen romme 32 millioner kubikkmeter, men det anser vannverket som helt urealistisk.

Totalt fins det 167 dammer på Gran Canaria, flere enn  noen andre steder i forhold til arealet.

69 av dammene er definert som store dammer har et maksimalt volum på opptil 12,9 millioner kubikkmeter vann og en demningshøyde på 10-120 meter. Gjennomsnittshøyden er 32 meter og den gjennomsnittlige kapasiteten 1,3 millioner kubikkmeter.

Det fins også 98 mindre dammer med et volum på under 100.000 kubikkmeter og en demningshøyde på opptil 15 meter.

Tags