48 personer tiltalt for korrupsjon i det offentlige på Kanariøyene i 2017

På Kanariøyene var det i fjor 48 personer som ble tiltalt for korrupsjon i det offentlige. Det er nest flest av regionene i Spania.

Korrupsjon er utbredt på Kanariøyene og bidrar til sterk politikerforakt. Ill: 123 RF Stock Photos

Elleve juridiske saker om korrupsjon ble åpnet på Kanariøyene i fjor, og 48 personer ble tiltalt, ifølge ny statistikk fra generaldirektoratet for rettsvesenet i Spania, som ble publisert i dag.

Alle disse 48 har møtt eller skal møte i retten i kriminalsaker mot seg.

I hele Spania var det 97 korrupsjonssaker med 411 tiltalte i 2017. Samtlige disse har også møtt, eller skal møte i retten i kriminalsaker mot seg.

Kun i Andalucia var det flere korrupsjonssaker enn på Kanariøyene, hele 22.

126 domsavsigelser

126 korrupsjonsdommer ble avlagt i Spania i 2017. I 93 tilfeller ble de tiltalte kjent helt eller delvis skyldige, det vil si det ble domfellelse i cirka tre av fire saker.

I årets siste kvartal var det 26 saker som ble avsluttet, hvorav 18 førte til domfellelse. I åtte tilfeller ble det inngått forlik mellom partene.

I sakene som blir publisert av generaldirektoratet for rettsvesenet er det offentlige tjenestemenn, guvernører og politikere som er tiltalt for korrupsjon gjennom utøvelse av sine stillinger der offentlige penger blir satt på spill.

Sakene omfatter både politisk og administrativ korrupsjon.

Telde og La Laguna

Blant de mest omtalte sakene er Faycán-saken i Telde kommune der det er 26 tiltalte og 20 som har tilstått for å få strafferabatt. Blant de som ikke har tilstått er en tidligere ordfører i kommunen.

Saken gjelder illegale fond fra kommunekassen som skal ha gått til å finansiere det politiske høyrepartiet Partido Popular og gi gevinster til enkeltpersoner.

En annen er Gruas-saken i La Laguna på Tenerife med en korrupsjonssak om kontrakter for kranbiltjenester som stammer fra tiden da Kanariøyenes nåværende president, Fernando Clavijo, var ordfører i kommunen. Han er ikke blant de tiltalte.

I denne saken skjedde det noe svært spesielt 30. januar: En bombetrussel mot rettssalen førte til at vitneforklaringer måtte utsettes i noen timer.