Ti politimenn kjent skyldige i korrupsjon på Gran Canaria

En domstol i Las Palmas kjente i går ti Guardia Civil-tjenestemenn skyldige i å ha tatt imot bestikkelser i tollkontrollen på Gran Canarias lufthavn.

Guardia Civil-bil på Gran Canarias flyplass. Foto: Hugo Ryvik

Dette skal ha skjedd helt tilbake i 2008, men rettssaken startet først den 19. juni i år. De tiltalte skal ha fortsatt å jobbe i Guardia Civil, men andre steder, frem til nå.

Politiet skal ha tatt imot penger for at folk som hadde med seg store pengebeløp eller matvarer som av helsemessige årsaker hadde importrestriksjoner skulle slippe lett gjennom kontrollen, skriver nyhetsbyrået Efe.

Dette gjaldt kun personer som ankom Gran Canaria fra afrikanske land, slik som Marokko, Vest-Sahara og Mauritania. Loven sier at beløp høyere enn 10.000 euro som innføres til EU fra afrikanske land skal fortolles og et offentlig dokument skal utstedes for å spore pengene.

I enkelttilfeller skal folk som har hatt med seg opptil 500.000 euro ha sluppet igjennom uten fortolling etter ha betalt bestikkelser.

Korrupsjonen skal ha blitt avslørt etter at en mann som reiste fra El Aaiun skal ha meldt ifra om at han ble bedt om å betale politifolk 1.500 euro for å slippe gjennom tollen.

Overvåkningskamera ble da rigget opp i tollen og bildene fra kameraene skal ha avslørt at tjenestemennene tok imot penger og gjemte dem i politilua.

Påtalemyndighetene krever alt fra bøter på 250 euro til 17 års fengsel for de tiltalte, avhengig av alvorlighetsgraden for lovbruddene den enkelte skal ha begått.

Alle de tiltalte benekter angivelig at de har begått lovbrudd.