Luftforurensingen på Kanariøyene oversteg ingen helsegrenser i 2018

Luftkvaliteten på Kanariøyene er generelt svært god, selv om sand som blåser inn fra Sahara (calima) i korte perioder gir høy luftforurensing. I 2018 ble ingen av de fastsatte årsmiddelverdiene overskredet.

Av og til ligger støvdisen fra Sahara tett på Kanariøyene, og da kan luften se slik ut, men generelt er det ren luft på Kanariøyene. Foto: Canariajournalen

Ingen av målestasjonene på Kanariøyene har registrert overskridelser av de årlige grenseverdier for luftforurensing, viser en rapport om luftkvaliteten i Spania i 2018 som spanske myndigheter skal sendes til Europakommisjonen i september.

I perioder har imidlertid døgngrenseverdier for helsefare vært overskredet for støvpartikler, hvilket skyldes calima.

I gjennomsnitt er det cirka 20 calimaepisoder per år med varighet fra en dag til to-tre uker på det meste, og med varierende påvirkning i ulike områder av Kanariøyene.

Rapporten tar for seg måling av ozon (O3), partikler (PM10 og PM2,5, der PM står for mikrogram per kubikkmeter luft), bly (Pb), svoveldioksid (SO2), nitrogendioksider (NO2), nitrogenoksid (NOx), benzen (C6H6), karbonmonoksid ( CO), qrsenikk (As), ladmium (Cd), nikkel (Ni)  benzo (a) pyren (B (a) P) og polysykliske, aromatiske karboner (PAH).

Dette er årsmiddelverdier som er fastsatt som helsegrense for partikler:

Grenseverdien må ikke overskrides mer enn 30 ganger per kalenderår. Det er satt en grense for årsmiddel på 40 mikrogram per kubikkmeter luft for PM10 , og for PM2,5, som er de minste støvpartiklene, er det satt en grenseverdi for årsmiddel på 25 mikrogram.

Lenker

Luftkvalitetsrapporten for Spania i 2018