Kanariøyene vil kreve negativ covid-test for turister

Den kanariske regjering har besluttet å kreve at turister og andre reisende legger frem dokumentasjon på en negativ covid-test for å få bo på overnattingssteder.

Om noen dager må du legge frem dokumentasjon på negativt testresultat for covid-19 når du reiser til Kanariøyene. Foto: Gobierno de Espana

Dette gjelder både utenlandske og spanske turister, kunngjorde president Ángel Víctor Torres i en pressekonferanse etter et møte i en rådgivningskomité i går kveld, mandag.

Testen skal være utført med PCR-metoden 48 timer før ankomst på Kanariøyene.

En endring av eksiterende, regionale lover skal gjøres, ifølge Torres. Planen er å gjennomføre en hasteendring av loven og få den godkjent av parlamentet i løpet av uken.

Turister som ikke kan legge frem dokumentasjon på at de er smittefrie ved ankomst, får ikke sjekke inn på overnattingsstedet, og vil bli bedt om å ta en test på et helsesenter eller laboratorium på Kanariøyene. Dette må de betale for selv.

Det legges opp til at antigentester, som er en hurtigtest som gir svar i løpet av noen minutter, skal benyttes på Kanariøyene i denne sammenhengen.

Antigentester er mindre treffsikre enn PCR-tester, men det har blitt utviklet bedre tester den siste tiden, og de regnes nå for å være mer pålitelige. Disse testene koster angivelig 20-30 euro.

Muligheten for å gjøre testing tilgjengelig for turister før returen til hjemlandene, holdes foreløpig åpen i tilfelle aktuelle land innfører karantene igjen.

Hvis en turist får covid-19 under oppholdet, dekkes kostnader knyttet til virussykdommen gjennom en spesialforsikring turistdepartementet har inngått med et forsikringsselskap, forutsatt at oppholdet er maksimalt 30 dager og turisten bor på et hotell eller annet overnattingssted.

Turistene skal anbefales å laste ned den spanske sporingsappen Radar Covid, som skal komme i flere språkutgaver.

Lovutkastet ble presentert for tyske og britiske myndigheter før disse fjernet karantenekrav og reiserestriksjoner for Kanariøyene, ifølge Torres.

Parlamentet skal godkjenne loven før den trer i kraft. Det skal også gå noen dager etter godkjenning slik at informasjon om kravene kan spres i de aktuelle landene med tanke på at turistene skal være informert.

Torres understreker at han han har gått inn for testing på lufthavnene, men dette har blitt avvist gang på gang av de sentrale myndighetene i Spania. Andre alternativer har også vært bordlagt, slik som testing på hotellene, men det er ikke oppnådd enighet.

Den løsningen de nå har falt ned på, oppnådde enstemmig enighet i rådgivningskomiteen, hvor det er representanter fra alle berørte parter på Kanariøyene.