Covid-testing av turister er ikke avklart ennå

Covid-19-testing av turister ble diskutert på et ministerrådsmøte på Kanariøyene fredag, men det er ikke trukket noen konklusjoner ennå om hvor og hvordan det skal gjøres.

Testroboter for covid-19 på et offentlig sykehus på Kanariøyene. Foto: Sanidad Gobcan

Avisen Canarias 7 skrev i går at de hadde fått innsikt i et lovforslag der hoteller pålegges å teste turister, og at dette skulle avklares i det nevnte møtet.

Noen avklaring kom ikke. Forslag som er fremsatt har blitt gjennomgått av en rådgivningskomite siden mandag, sa Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, på en pressekonferanse etter rådsmøtet.

Han kom imidlertid ikke med noen detaljer om hvordan covid-testingen skal gjennomføres, eller hvilke alternativer som vurderes.

Det er svært sannsynlig at det blir innført en form for covid-kontroll av turister ved ankomst, sa Julio Pérez, talsmann for regjeringen i går kveld.

Canarias 7 skriver i en ny artikkel etter rådsmøtet at et nytt lovforslag skal utarbeides som ikke innebærer at hotellene må PCR-teste turistene.

Testing på hotellene er et kontroversielt forslag som møtte motstand fra turistministeren og hotelleierforeningene.

Det nye forslaget skal ifølge avisen gjennomgås i et rådsmøte på torsdag.

Testing på Kanariøyenes lufthavner er foreløpig utelukket fordi lufthavnoperatøren Aena ikke har fått den nødvendige godkjenningen fra Spanias helsedepartement ennå, og fordi det er motstand fra fagforeninger for lufthavnarbeidere. I mellomtiden undersøker kanariske myndigheter andre alternativer.

Tyskland og Storbritannia har denne uken besluttet å fjerne reiserestriksjoner for Kanariøyene, og denne helge er det foreløpig planlagt cirka 160 flyvninger til øygruppen fra utlandet. I dag lander også det første flyet for vinteren med charterturister fra Sverige på Gran Canaria.