Oljesølet sviner til hele sørvest- og vestkysten av Gran Canaria

Oljeutslippet fra en tråler som sank ved sørkysten av Gran Canaria 14. april har nådd turiststrender og den naturskjønne stranden Güi-Güi, som er del av et naturreservat.

Dette bildet av oljesøl ved kysten av Gran Canaria ble tatt av Greenpeace i går. Foto: Greenpeace

Flekker av olje ligger i sanden og på klipper langs kysten hele veien fra turiststedet Puerto Rico i Mogán i kommune sørvest på Gran Canaria til La Aldea de San Nicolas lengst vest på øya.

På denne strekningen er det 22 offentlige badestrender, men foreløpig er ingen bruksrestriksjoner innført på noen av disse, ifølge Kanariøyenes regjering.

Flere lange, parallelle striper med olje ligger langs kysten, skriver Greenpeace Espana på sine nettsider. Miljøorganisasjonen advarer om at situasjonen langs kysten av Gran Canaria kan bli betydelig verre.

Kan ramme Tenerife også

Den kan komme til å nå turiststrender på sørsiden av Tenerife og La Gomera også.

På grunn av havstrømmene er hele strekningen fra Punta Maspalomas sør på Gran Canaria, hvor tråleren ligger på 2700 meters dyp, til Tenerife truet.

Naturskjønn strekning 

Güi-Güi er et av de vakreste stedene på Gran Canaria, og et fredet område.

Hele den bratte strekningen fra Veneguera og oppover langs vestkysten er fri for turistanlegg, et område hvor det bor kanariere på de få tettstedene som fins, og som kanariere tyr til for rekreasjon.

Nå er Güi-Güi-stranden flekkete av olje, sier José Miguel Rodríguez, ordfører i La Aldea, til Laprovincia.es.

Oljeflekker i Taurito

På Taurito-stranden, som ligger mellom Puerto de Mogán og Puerto Rico i et område hvor det er tett med turistanlegg, har det flytt i land en hel del mindre kladder med olje.

Ansatte i lokale bedrifter i Taurito-området tok seg av rensearbeidet, og fylte i går sju søppelsekker med olje.

Veneguera, Tasarte og Tasartico er foreløpig hardest rammet av svineriet. Ordføreren i Mogán kommune gikk i går ut med en oppfordring til befolkningen om å stille opp som frivillige i rengjøringsarbeidet.

I Veneguera ble det i går samlet opp 600 kilo med småstein, sand og alger tilgriset med olje, skriver Laprovincia.es. Oljen traff stranden som flekker fra ertestørrelse til rundt 40 centimeter i diameter.

Skader økosystemet

Dette er bare toppen av isfjellet, hevder Luis Ferreirim, talsmann for Greenpeace.

Selv om utslippene fra tråleren er relativt små, er det vi ser langs strendene nå et tegn på en større skade på økosystemet under havoverflaten, sier han til Laprovincia.es.

I utslippsområdet er det blant annet truede arter av havskilpadder og delfiner. 

Døde fugler

Flere sjøfugler og havskilpadder er funnet tilgriset av olje. Flere av fuglene er døde, andre blir forsøkt reddet på et rekreasjonssenter for fauna i Las Palmas.

I går ble det også oppdaget en oljetilsølt delfin utenfor Puerto Rico.

Tråleren, som hadde 1409 liter drivstoff i tankene,  lekker fortsatt 5-10 liter olje i timen.

Hovedutslippet ligger nå over 200 kilometer sørvest for Gran Canaria.

Båten begynte å brenne i havnen i Las Palmas 11. april, og ble slept brennende til havs på grunn av eksplosjonsfaren.

Havnemyndighetene får hard kritikk fra Greenpeace og andre miljøorganisasjoner for at båten ble slept til havs og sank i et svært sårbart område, og for at slukningsarbeidet var mislykket.

Myndighetene blir også kritisert for å ikke sette inn flere ressurser i kampen mot forurensingen.

De sentrale myndighetene har i dag overtatt kontrollen over bekjempingen av utslippet, og etablert en kontrollsentral i Mogan.

Ressurser er satt inn både på land, til havs og i luften. Beredskapen ble i går hevet til nivå 2 av 4.