Oljeutslipp har nådd kysten av Mogán på Gran Canaria

Oljesøl ligger i vannet nær kysten i Mogán kommune sørvest på Gran Canaria, og noe av oljen har nådd land. Beredskapen mot oljeutslipp er hevet til nivå 2.

Greenpeace, som har sendt folk til Veneguera, synes det bli satt inn alt for lite ressurser i arbeidet for å oppdage og fjerne oljeforurensingen. Foto: Greenpeace

Mogan kommune bekrefter i dag at oljesølet har nådd land  i Veneguera. Det er foreløpig uklart om oljen kommer fra den russiske trålerne Oleg Naydenov, som sank 24 kilometer utenfor Masapalomas sør for Gran Canaria 14. april og fortsatt lekker olje.

Alle tilgjengelige ressurser som kan bidra til å samle opp og oppdage forurensing er dirigert til kystområdet.

Fire kilometer langt

Oljen ble oppdaget ved kysten av Veneguera ved 13.30-tiden i går av et overvåkingshelikopter, og lå da tre kilometer fra kysten som et fire kilometer langt bånd med mindre oljeflekker, meddelte Kanariøyenes utviklingsminister, Ana Pastor, i går kveld.

Oljesølet ligger i en biosfærerreserve og spesielt beskyttelsesområde for fugler, hvilket er årsaken til den økte beredskapen til nivå 2 i Nasjonal maritim beredskapsplan.

Veneguera ligger i Nublo naturpark, og er beskyttet i EU's Natura 2000-nettverk. Det fins truede arter av havskilpadder og delfiner i området.

Oljen har i dag beveget seg videre til Tasarte-kysten i La Aldea kommune lenger vest på Gran Canaria.

Tre forurensingsfronter

Hvis det kommer fra tråleren, betyr det at utslippet fra denne nå har tre fronter:

Det største flaket ligger cirka 200 kilometer sørvest for Gran Canaria, et annet utslipp ligger ved vrakstedet, og et tredje ved kysten av Mogan.

Flere båter og helikopter i sving

Myndighetene har sendt flere båter til området, blant annet to båter som kan samle opp olje.

400 liter olje blandet med vann ble i går samlet opp og skal analyseres for å finne ut om oljen kommer fra trålervraket.

Havvirvler kan flytte oljesøl vestover

I dag skal det være et møte med kommunene som kan bli berørt av oljeutslipp fra tråleren: Mogan, San Bartolome de Tirajana og Santa Lucia de Tirajana.

Store virvler i havområdet på sørsiden av Gran Canaria kan føre oljeutslipp videre til Veneguera og Tasartico lenger vest, ifølge kilder ved universitetet i Las Palmas  som avisa Canaria 7 har snakket med.