Forurensende russisk tråler lokalisert på 2700 meters dyp ved Gran Canaria

Den russiske trålerne Oleg Naydenov, som sank sør for Gran Canaria 14. april og forårsaker oljeutslipp i havet, er lokalisert på 2700 meters dyp.  

Tråleren Oleg Naydenov begynte å brenne mens det lå i havn i Las Palmas, ble slept til havs på grunn av eksplosjonsfaren, og sank i et sårbart område 24 kilometer utenfor Maspalomas sør på Gran Canaria. Ill: Oceana

En undervannsrobot styrt av det norske selskapet Otech Marine Services er sendt ned til vraket for å bidra til å finne den beste metoden for å fjerne olje og andre forurensingskilder.

To oljeflak

To flak med oljesøl fins. Det ene ligger 197 kilometer sør for Gran Canaria i ettermiddag, det andre på stedet der skipet sank, ifølge utviklingsminister Ana Pastor.

Hittil har værforholdene gjort det umulig å samle opp oljesølet.

Oljeutslippet skjer i et område med sårbar marin fauna og flora. Hittil er det funnet to havskilpadder og en stormfugl som var tilgriset av olje.

Oljesøl er også oppdaget tre kilometer fra Venegueta i Mogan kommune sørvest på Gran Canaria, ifølge kilder som avisa Laprovincia viser til. 

Kan gå ut over fisket

Ifølge havforskningssenteret Oceana ligger oljesølet i et av de viktigste områdene for kanariske fiskere sør for Gran Canaria.

Der fins det næringsstoffer for fisk som strømmer inn fra kysten av Sahara i form av filamenter.

Disse næringsstoffene gir en stor biologisk rikdom og flere fisk enn andre steder.

I tillegg fins det  høye konsentrasjoner av plankton, egg og  larver på havbunnen.

Sirkulære strømmer nær øyene gir et stort mangfold av arter og generere overflod av næringsstoffer som vanligvis mangler nærmere land.

De viktigste fiskearter i området som er berørt av utslippene er blant annet sardiner, makrell, hestemakrell, ansjos og tunfisk.

Migrerende skilpadder, haier, havdyr og sjøfugl fins det også mye av.

Koraller

På havbunnen fins det blant annet hager av svart korall, korallrev og svamper.

Svarte og hvite koraller, sjøpølser og mye mer fins ned til 4000 meters dybde i vannet ved Gran Canaria.