Vann- og vindkraftverket på El Hierro gir mer kraft enn ventet

I dag har det unike vann- og vindkraftverket Gorona del Viento på Kanariøyene El Hierro vært i full, normal drift i fire uker, og det fungerer riktig bra.

15. juli kom nesten 80 prosent av kraftproduksjonen på El Hierro fra fornybar energi, og bare litt over 20 prosent fra det gamle dieselkraftverket. Det grønne feltet viser vindkraft, det blå vannkraft, og det grå dieselkraft. Ill: Gorona del Viento

Verdens øyne er rettet mot dette pionerprosjektet, som skal bidra til å gjøre El Hierro til den første isolerte øya i verden som er helt selvforsynt med fornybar energi.

Kraftverket ble offisielt åpnet i juni 2014, og har vært i en intens oppstartsfase med omfattende testing i ett år før det ble satt i normal drift for fire uker siden.

52 prosent

I løpet av disse fire ukene har den gjennomsnittlige kraftleveransen ligget på 52 prosent av forbruket på El Hierro, skriver selskapet i en pressemelding. Det er høyere enn estimatene som ble gjort på forhånd.

På det meste har det i juli levert 81 prosent av kraftbehovet.

1000 tonn CO2

300 tonn fossilt drivstoff er spart inn den siste måneden, i og med at det gamle kraftverket, som fortsatt er i drift, er et dieselkraftverk. Reduksjonen i CO2-utslipp i perioden er cirka 1000 tonn.

Gran Canaria får samme type kraftverk

Et tilsvarende pumpekraftverk, men mye større, kan nå bli realisert på Gran Canaria etter at det nye øyrådet har jobbet med å fjerne hindringer.

Kraftverket på El Hierro består av vindturbiner, vannturbiner og et øvre og et nedre vannreservoar. Vannet føres i rør gjennom vannturbiner i en kraftstasjon som ligger ved det nedre reservoaret.

Vannkraftverket samspiller med fire vindturbiner som gir kraft til å pumpe vannet tilbake til det øvre reservoaret når det er lite kraftuttak.

Vindkraften kan supplere forbrukerne med kraft når det blåser bra, og vannkraften fungerer som et kraftlager som trår drift når det er lite vind og stort kraftforbruk.