Vann- og vindkraftverket på Gran Canaria kan endelig bli realisert

Vannrådet på Gran Canaria godkjente på fredag at det offentlige selskapet Red Eléctrica kan bygge ut et sterkt forsinket kombinert vann- og vindkraftverk på Gran Canaria.

Vannet skal ledes fra den øvre Chira-dammen til den nedre Soria-dammen gjennom vannturbiner, og vannkraften skal balanseres med integrert vindkraft. Ill: Endesa

En av sakene som står høyt oppe på dagsordenen til Kanariøyenes nye regjering er å realisere byggingen kraftverket, som skal utnytte vannreservoarene Chira og Soria sør på Gran Canaria.

Vedtaket i vannrådet i går innebærer at Red Eléctrica overtar prosjektet fra det private kraftselskapet Endesa, og er et viktig skritt på veien mot byggestart.

Svært spesielt kraftverk

Kraftverket som skal bygges er et pumpekraftverk kombinert med vindkraft av samme prinsipp som et kraftverk som ble satt i drift på El Hierro i fjor, det første av sitt slag i verden:

Vann fra Chira-dammen skal ledes i tunneler gjennom tre Francis-turbiner på 67 megawatt hver før det renner ut i Soria-dammen.

Vannkraften skal suppleres med kraft fra vindturbiner.

Når det er lite kraftforbruk på øya, skal vindkraften bli brukt til å pumpe vann opp igjen til Chira-dammen.

I tillegg skal det knyttes til et avsaltingsanlegg for sjøvann i Arguineguin.

Dette skal forsyne Soria-dammen med vann når nedbøren ikke strekker til.

Avsaltinganlegget får en kapasitet på 4200 kubikkmeter per dag.

Stort tilskudd av fornybar energi

Når kraftverket kommer i drift, vil andelen fornybar energi i kraftforsyningen på Gran Canaria angivelig kunne økes fra 5-6 til 60-70 prosent.

Kraftverket skal dekke opptil en tredel av kraftbehovet på øya.

Presidenten for øyrådet på Gran Canaria, Antonio Morales, beskriver i en uttalelse til pressen avtalen som historisk.

På mandag skal han ha et møte med Kanariøyenes president, Fernando Clavijo, hvor han skal be om at det blir gjort en strategisk konsekvensutredning.

Kan stå ferdig om fire år

Dette er angivelig alt som gjenstår før utbyggingen kan starte.

Hvis det blir klarsignal, kan konsekvensutredningen starte i løpet av noen uker, og kraftverket kan i beste fall være ferdig om fire år.

Kostnadene er beregnet til cirka 300 millioner euro.