Vinggruppen frakter 435 000 skandinaviske turister til Kanariøyene årlig

Thomas Cook-konkursen har skapt krisestemning i turistbransjen på Kanariøyene. Nyheten om at selskapets skandinaviske og tyske kunder vil fortsette å komme er et lysglimt i elendigheten.

Tursister i ankomsthallen på Gran Canarias lufthavn. Foto: Canariajournalen

Avisen La Provincia skriver at Kanariøyene på grunn av dette redder 1,2 millioner turister, og at Vinggruppen frakter 435 000 turister til Kanariøyene årlig.

Selvstendige selskaper

Både det skandinaviske og det tyske underselskapet i Thomas Cook Group er selvstendige selskaper som har funnet løsninger for videre drift-

Fra Skandinavia er det Thomas Cook Airlines Scandinavia som flyr turistene, og fra Tyskland er det Condor, som flyr 795 000 tyske turister til Kanariøyene årlig.

Det er 1 230 000 skandinaviske og tyske turister til sammen, hvilket utgjøt over halvparten av de 2,1 millioner turistene Thomas Cook har flydd til Kanariøyene årlig.

For de over 800 000 andre, hovedsakelig briter men også nederlendere og folk fra andre nasjoner,  er fremtiden usikker.

Thomas Cook Airlines Scandinavia har 13 fly som er stasjonert i Danmark. Thomas Cook Group har i alt 105 fly.

Både tyskere og skandinaver har imidlertid hatt en nedgang i år med langt færre turister på Kanariøyene, men antallet nordmenn er omtrent som i fjor.

Over 230 000 hittil i år

Nordiske turister sto for en omsetning på 564 millioner euro på Kanariøyene i fjor.

Fra januar til august i år har 231 103 turister fra Norden fløyet med Vinggruppens flyvninger til Kanariøyene, viser tall fra flyplassoperatøren Aena.

Condors Flugdiensts tyske turister sto for en omsetning på 998 millioner euro i fjor. Fra januar til august har 574 725 tyskere reist med selskapet til Kanariøyene. 

Henter hjem alle briter i løpet av to uker

Civil Aviation Authority (CAA), britenes flymyndigheter, har chartret fly fra forskjellige selskaper for å få britene hjem fra Kanariøyene.

På mandag var det 19 flyvninger som fraktet 4300 briter hjem, skriver avisen Canarias 7.

Onsdag er det seks Thomas Cook-flyvninger fra Kanariøyene og 30 fra Spania som er kansellert, ifølge informasjon fra flyplassoperatøren Aena på Twitter.

Britiske myndigheter setter opp 74 erstatningsflyvninger til Storbritannia i dag, ifølge avisen Canarias 7. Frem til oktober regner de med å ha hentet hjem 150 000 strandede briter.

Det er på onsdag morgen angivelig 30 000 briter som fortsatt er strandet i Spania.

CAA har angivelig hentet hjem 95 prosent av britene som skulle reist hjem på mandag og tirsdag fra Kanariøyene, ifølge avisen Canarias t.

64 flyvninger skal ha vært gjort mandag og tirsdag med 14 700 britiske turister som var Thomas Cook-kunder på mandag og over 16 000 på tirsdag.

Fra Kanariøyene ble 4300 briter hentet hjem på med 19 flyvninger.

Harde fakta

Thomas Cook har 53 000 britiske turistr i Spania nå, og minst 35 000 av disse er på Kanariøyene, 13 000 på Balearene og 5000 i Catalonia, ifølge informasjon fra fungerende industri- næringsliv- og turismeminister Reyes Maroto etter et møte med Thomas Cook og Storbritannias ambassadør på tirsdag.-

Selskapene i Thomas Cook Group har gjort over en million reservasjoner for tiden fremover, og mange av disse er i Spania.

På Kanariøyene står de for 25 prosent av alle besøkende, ifølge hotellsektoren. Det vil si at hver fjerde turist som har ankommet Kanariøyene reist med Thomas Cook.

Cirka fem millioner briter besøkte Kanariøyene i 10|8, nesten en av fire (37,15 prosent) av 13,8 millioner utenlandske turister var britisk, ifølge statistikkinstituttet Istac.

I årets første halvår sto britene for nesten 30 prosent av omsetningen fra utenlandske turister på øygruppen.

147 307 britiske turister r på Kanariøyene i gjennomsnitt hver uke. De bruker 78 millioner euro per uke.

64 prosent av britene velger pakkereiser når de reiser til Kanariøyene, og Thomas Cook var den nest største pakkereisearrangøren på Kanariøyene etter tyske TUI.

I alt er det 1000 returflyvninger fra 55 land som er berørt av konkursen.

På mandag kom 15 000 av de britiske Thomas Cook-kundene seg hjem.

46 flyvninger fra Spania ble kansellert på mandag 23. september.

Turistbransjen på Kanariøyene har bedt den spanske regjeringen om hjelp for å dempe virkningene av Thomas Cook-konkursen.

Tags