Total solcelleformørkelse på Gran Canaria

Byråkratiet på Gran Canaria har lagt en mørk skygge over det som kunne blitt et av de største solcelleanleggene på øya.

Gran Canaria har påfallende lite kraftproduksjon fra solenergianlegg. Disse solcellene står på teknologisenteret Plocan i Arinaga på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik.

Det er ikke bare bygging og rehabilitering av turistanlegg som kveles av byråkratiet på Gran Canaria. Innføringen av fornybar energi blir også skadelidende.

Nei til 20 MW grønn energi

I 2006 presenterte en konstellasjon på 15 selskaper og en investor planer for et solcelleanlegg på 20 megawatt i Juan Grande sør på Gran Canaria, en investering til 100 millioner euro.

Fem år senere ble planene avvist av regjeringen på Kanariøyene, skriver Canarias7.es.

Skylden blir lagt på byråkratisk og politisk rot, somling og kunnskapsmangel: En oppdatert generalplan for kommunen San Bartolome de Tirajana lar vente på seg. Denne har ikke vært oppdatert på 15 år.

Øyrådet (cabildo) på Gran Canaria skal ha misforstått saker og ting, og Kanariøyenes regjering skal ha vært uinteressert i å samarbeide.

Lite solkraft på Gran Canaria

På Kanariøyene fins det i dag installert 122 megawatt solcellekraft. 80 prosent av installasjonene er det Tenerife som har fått klarsignal til.

I energiplanen til det kanariske parlamentet fra 2007, står det at målet er 160 megawatt installert fotovoltaisk energi innen 2015. Et 20 megawattanlegg i Juan Grande ville gitt et viktig bidrag til å nå målet.

Bak solcelleplanene i San Juan står Cofital Quince e Inversiones San Felipe Alfa, representert av forretningsmannen Pedro Agustín del Castillo Machado.

Anlegget skal installeres på hans families 300 000 kvadratmeter store slott. 150 000 euro er brukt på å forberede byggingen.

Ifølge artikkelen i Canarias7 har kommunestyret i San Bartolome de Tirajana unnlatt å svare på flere henvendelser om å presentere prosjektet for kommunen. Øyrådet skylder på sin side på at den 15 år gamle generalplan for kommunen setter begrensninger som er til hinder for installasjonen.