Anbefaler alle å ta covid-test før de reiser til Kanariøyene

Kanariøyene krever fra 14. november at alle som skal bo på kommersielle overnattingssteder må dokumentere en negativ covid-test. Turistmyndighetene anbefaler at de som skal bo privat også tester seg før de reiser.

Det er en hel del som må ordnes og sjekkes før du kan sette deg på et fly til Kanariøyene. Foto: Zombieturisten

Den nylig innførte loven sier at covid-testen skal tas maksimalt 72 timer før ankomsten på overnattingsstedet på Kanariøyene. Dette gjelder fra 14. november av, inntil myndighetene bestemmer at det ikke lenger er nødvendig.

På de offisielle turistsidene "Hola Canarias" står det at alle som reiser til øygruppen anbefales å teste seg, både for sin egen og for andres sikkerhets skyld, selv om kun de som skal bo på kommersielle overnattingssteder er nødt til å dokumentere negativt testresultat, enten med papirdokument eller digitalt, for å få sjekke inn.

Det skal minimum være en test av antigen-typen, som gir prøvesvar innen 20 minutter, opplyses det på nettsidene. 

Oppdatering 3. november:

Den kanariske regjering sendte 2. november ut en offisiell bulleteng der det fremgår at antigen-tester foreløpig ikke godkjennes, kun PCR-test. Det holdes åpent for en fremtidig godkjenning av antigen-tester.

Disse opplysningene finnes foreløpig ikke på de norske, svenske og danske utgavene av nettsidene. Derfor gjengir Canariajournalen her et sammendrag av sentrale deler av tekstens innhold, som er datert 31. oktober 2020:

1. Sjekk reiserådene som gjelder i landet du reiser fra.

2. Disse prosedyrene må følges for de som reiser til Kanariøyene:

Alle som er over 6 år gamle og skal bo på et kommersielt overnattingssted, må ta covid-test tidligst 72 timer i forveien. Testresultatet må være negativt, og skal vises frem når du sjekker inn på overnattingsstedet.

Maksimalt 48 timer før du skal reise fra et land utenfor Spania til Kanariøyene, må du fylle ut og signere digitalt en egenerklæring for helse på et eget skjema (FCS).

Skjemaet finnes på de spanske helsemyndigheters nettsider, og som apper for Android og iOS. Når du har signert, får du en QR-kode  som skal vises, enten digitalt eller som utskrift, når du ankommer lufthavnen på Kanariøyene.

Egenerklæringen må fylles ut før hver reise til Kanariøyene, og for hver person.

Alle reisende som ankommer Kanariøyene må passere et sjekkpunkt for helse der QR-koden sjekkes, det blir gjort en rask visuell sjekk, og temperaturen på hver reisende blir målt.

Det understrekes at det er svært viktig å sjekke vilkårene til ditt reiseselskap eller flyselskapet du skal reise med.

3. Covid-test er kun obligatorisk for de som skal overnatte på hoteller og andre kommersielle overnattingssteder, ikke for de som skal bo privat.

For å sikre helsen for turistene og de fastboende, anbefales det, og settes pris på, at de som skal bo privat også som minimum tar en antigentest, som gir svar i løpet av 20 minutter.  

Det er den eneste måten vi alle kan fortsette å reise, påpekes det.

4. Testresultatet kan dokumenteres digitalt eller i papirform.

Som minimum skal det inneholde dato og klokkeslett for testen, identitetsdata for den testede personen, og skal være verifisert av et autorisert helsesenter. Testresultatet må være negativt.

5. Folk som har hatt covid-19 tidligere, må også teste seg og dokumentere negativt resultat, på lik linje med andre.

6. Hvis du reiser fra andre spanske regioner til Kanariøyene, må du også teste deg maksimalt 72 timer i forveien.

7. Hvis du har oppholdt deg på Kanariøyene de siste 15 dagene, slipper du å dokumentere covid-test når du sjekker inn på et overnattingssted. Du må imidlertid skrive under en erklæring på at du ikke har vært utenfor øygruppen de siste 15 dagene, og ikke har hatt symptomer på covid-19 i denne perioden. Hvis du oppholder deg lenge på Kanariøyene og skifter overnattingssted, kan dette være aktuelt.

8. Det er ikke krav om testing før du reiser hjem fra Kanariøyene, men i noen land kan det være et krav ved innreise. Derfor anbefaler turistmyndighetene at du alltid sjekker vilkårene i det landet du skal reise til. Overnattingsstedet du bor på kan gi deg en oversikt over autoriserte steder i nærheten hvor du kan teste deg.

9. Du må ha munnbind på lufthavnen. Det er for tiden også krav om munnbind alle steder i det offentlige rom og alle transportmidler på Kanariøyene, uansett om sikkerhetsavstand på 1,5 meter kan over holdes eller ikke.

Kanariøyenes turistminister, Yaiza Castilla, har uttalt til pressen at loven med krav om testing ikke er optimal, men det er den beste ordningen det har blitt enighet om under de gjeldende forutsetningene.

Den regionale regjeringen ville foretrukket testing på lufthavnene, men dette har den spanske regjeringen ikke gitt klarsignal for.