Svensk kvinne skal ha omkommet i skogbrann på Gran Canaria

Det er i dag bekreftet at en kvinne har omkommet i skogbrannen på Gran Canaria, og det kan være en 61 år gammel svensk kvinne som har vært savnet siden onsdag, ifølge regionsregjeringen på Kanariøyene.

Kvinnen som omkom i brannen bodde i San Mateo kommune i sentrale fjellområder på Gran Canaria. Arkivfoto: Hugo Ryvik

En kvinne skal skal ha blitt funnet død 600 meter fra den svenske kvinnens bolig, ifølge regionsregjeringen på Kanariøyene.

Det svenske konsulatet på Gran Canaria kan foreløpig ikke bekrefte overfor Canariajournalen om det er den savnede kvinnen.

Mye tyder på at det er den savnede

Presidenten i øyrådet på Gran Canaria, Antonio Morales, uttalte i en pressekonferanse i dag at det skal være funnet briller som tilhører den savnede kvinnen der hun lå, men at det først kan slås fast med sikkerhet om det er henne når en obduksjon er foretatt.

Den svenske kvinnen har vært savnet siden beboerne i Llanos de Ana López i San Mateo kommune ble evakuert på onsdag da brannfronten nærmet seg.

Kvinnen hadde angivelig bodd alene i et hus i 15-20 år, ifølge ordføreren i Vega de San Mateo.

Hun skal sist ha blitt sett i live da hun skulle slippe fri dyrene sine på onsdag i forbindelse med brannevakueringen.

Tungt slag

Kanariøyenes minister for territorialpolitikk, Nieves Lady Barreto, sier at funnet av den omkomne er et tungt slag for de som jobber med sikkerhet under brannen.

Hun oppfordrer innbyggerne til å sette sikkerheten først og følge anbefalinger om evakuering. Både i dag og morgen vil brannen ha sikkerhetsnivå to, sier hun.

Sterk vind kan få brannen til å spre seg

Værvarslene fra Aemet ser ikke gunstige ut for mulighetene til å få bukt med brannen.

I en pressekonferanse i dag uttalte Jesús Agüera, Aemets talsmann på Kanariøyene, at det blåser 40-50 kilometer i timen fra nord og kommer kraftige vindkast, og dette vil fortsette utover dagen.

På grunn av de mange og dype ravinene i brannområdene skifter vinden hele tiden retning, sier han.

Det er muligheter for svak nedbør, men mindre sannsynlighet for nedbør fra i morgen og de nærmeste dagene. Luftfuktigheten i brannområdene er imidlertid fortsatt ganske høy. 

Vanskelige forhold i natt

Nattens brannslukkingsinnsats skal ha vært svært vanskelig på grunn av vindkast med opptil full storms styrke, ifølge Baretto.

Etter at brannen blusset opp igjen  i to områder i natt og spredde seg et stykke videre, i Llanos de la Pez og Cueva Grande, skal disse to områdene ha blitt stabilisert og brannen holder seg innenfor perimetrene.

Det var også oppblussing utenfor perimetrene i Alto de los Madriles og Risco de  Tirajana. Områdene som bekymrer mest er de som ligger mot sør, Taidía, Tejeda og Llanos de la Pez.

Mye av ressursene er satt inn på disse stedene for å hindre spredning.  De neste dagene vil være avgjørende for hvorvidt perimetrene kan holdes, sier Baretto.

Brannteknikere har ifølge Baretto vurdert at brannen har potensial til å vokse seg så stor at den kan ramme 10.000 til 12.000 hektar. Foreløpig er drøyt 2700 hektar rammet.

Ni av Gran Canarias 21 kommuner er berørt av brannen: San Mateo, Tejeda, San Bartolomé de Tirajana, Valsequillo, Agüimes, Santa Lucía, Ingenio, Valleseco og Telde.

Tags