Hotell og 2000 hektar berørt av skogbrannen på Gran Canaria

På en tv-sendt pressekonferanse i regi av myndighetene på Kanariøyene klokken 22 lokal tid i kveld kom det frem at skogbrannen på Gran Canaria hittil har berørt 17 rom på Parador-hotellet i Cruz de Tejeda og 2000 hektar mark.

Mikael Westermarck tok dette bildet av brannen, som han måtte flykte unna til fots.

Bassengområdet på hotellet er også ødelagt.

Cirka 500 mennesker er evakuert, men det nøyaktige antallet er foreløpig ikke kjent. Det er ikke meldt om personskader.

To skoleklasser fra den norske skolen på Gran Canaria som var på leir ble også evakuert, skriver skolen på sine nettsider. De skal ha kommet trygt tilbake til skolen i kveld.

Brannen er fortatt utenfor kontroll. 300 personer deltok i slukningsarbeidet i ettermiddag og i kveld.

Ti flyenheter

Ni helikopteret og ett amfibiefly er satt inn i brannslukkingen så langt og det skal ankomme tre brannslukkingsfly og ett helikopter til fra fastlandet.

Alt som fins av ressurser for brannslukking på Gran Canaria er satt inn i arbeidet, både fra den regionale regjeringen, øyrådet og kommunene og de andre Kanariøyene stiller også opp med ressurser, samt en militærenhet.

Brann i fem kommuner

Fem kommuner på Gran Canaria er berørt av brannen, som startet i Tejeda: Santa Lucia de Tirajana, San Bartolome de Tirjana, San Mateo og Telde i tillegg til Tejeda.

1.500 mennesker var i kveld uten strøm på grunn av brannen. De fleste veier opp i fjellområdene hvor det brenner er stengt, og folk bes om å ikke reise opp i fjellene.

Startet ved en ringvei

Brannen startet i La Degolleda.området ved ringveien i Tejeda klokken 13.48 og nådde Parador-området i løpet av bare en og en halv time. Den spredde seg mot Constantino og Aríñez, hvor mye av helikopterinnsatsen ble satt inn fra å hindre den fra å spre seg mot Valleseco.

Det blir også jobbet for på hindre spredning på en annen flanke mot Taidía, Risco Blanco, Santa Lucia, Ayacate og videre mot sør.

En tredje flanke går mot Mesa de Las Vacas og gjorde det nødvendig å evakuere Llano La Culata og La Erilla i Tejeda, beforlkningen i Las Lagunetas, Cueva Grande, Camaretas og  Llanos de Ana López. Tettstedet Los Cazadores ble også evakuert.

Håper på mindre vind og regn

Værforholdene blir svært avgjørende for utviklingen av brannen i natt, ifølge Antonio Morales, president for øyrådet på Gran Canaria.

For øyeblikket blåser det cirka 25 kilometer i timen fra nord og nodrøst. Værinstituttet Aemet har meldt regn i nord i løpet av noen timer.

Værmeldingen fra værinstituttet Aemet tilsier at vinden skal øke til 40-50 kilometer i timen fra nordvest, og at det skal bli regn nord på øya.

Storbranner på Kanariøyene siden 2000

  • Gran Canaria (2007): 18.972 hektar
  • Tenerife (2007): 16.820 hektar
  • Tenerife (2012): 6512 hektar
  • La Palma (2016): 4864 hektar
  • La Palma (2000): 3912 hektar
  • La Palma (2009): 3464 hektar
  • La Gomera (2012): 2676 hektar
  • La Palma (2012): 2028 hektar
  • La Palma (2005): 1890 hektar
  • El Hierro (2006): 1466 hektar

 (Kilde: Statistikkinstituttet Istac).

Tags