15 boliger og en tredel av naturreservatet Tamadaba ble skadet av skogbrannene i august

 I de store skogbrannene som herjet i august ble 15 boliger og en tredel av Tamadaba naturreservat skadet, og brannen gikk sterkt ut over saue-, geite- og storfebønder som er knyttet til  osteproduksjon.

Fra storbrannen i august. Foto: UME

Status for brannskadene ble gjort opp i et ekstraordinært møte i øyrådet i dag.

Øyrådet på Gran Canaria skal be staten om å få to Kamov-helikopter og et sjøfly for brannslukking fast stasjonert på Gran Canaria, sa øyrådets president, Antonio Morales, til pressen etter møtet.

Det skal lages en ansettelsesplan der 110 arbeidere skal jobbe med å restaurere brannskadde områder.

I tillegg skal øyrådet be regionsregjeringen om å lage en ansettelsesplan der de kan få flere arbeidere til dette fra desember av. I alt skal 700 personer leies inn. 6,2 millioner euro skal brukes til dette.

Fem millioner euro er satt av av øyrådet i en brannskadepott som skal fordeles til private og små- og mellomstore bedrifter.

Den store skogbrannen i august som startet i Valleseco 17. august og fortsatt ikke er helt slukket, berørte cirka 100 kvadratkilometer skog og mark og er den nest største på Kanariøyene i dette århundret.

I alt er det satt av 20 millioner euro til brannskadetiltak under Gran Canarias plan for økonomisk og miljømessig regenerering. 

8 millioner euro går til reparasjon av brannskadde veier. 

Nødetatene på Kanariøyenes tekniske direktør, Fredrico Grillo, viser til at skogen i Tamadaba vil ta seg raskt og uten problemer opp igjen etter skadene.

Han peker også på at dagens lovverk ikke tillater kontrollert brenning av branngater i Tamadaba, og etterlyser en lovendring for at dette skal bli mulig.

Grillo ønsker også at sivilforsvaret, nødkonsortier og andre brannbrigader samles inn under nødetatene på Kanariøyene for at koordineringen skal hå bedre.

Tags