Ulovlig grilling og gressbrenning pågår fortsatt i risikoområder mens den siste brannen ennå ikke er slukket

En kvinne som angrep politiet da de påpekte at hun grillet i et forbudt område i San Mateo på Gran Canaria, ble arrestert på flekken. Ulovlig gressbrenning er også et problem..

Ulovlig grilling og gressbrenning i brannfarlige områder er et problem på Gran Canaria selv like etter århundrets nest største skogbrann i august. Foto: Pixabay

Vega de San Mateo er en av kommunene som ble berørt av evakueringer under den store skogbrannen i august.

Det er strengt forbudt å grille eller drive med andre aktiviteter som kan skape flammer, glør eller gnister i naturområder.

Så en røyksøyle

Guardia Civil ble 2. september gjort oppmerksom på av en imnbygger i San Mateo at han hadde observert en røyksøyle.

Politiet rykket ut til stedet hvor røyken var observert, og fant tre personer som hadde fyrt opp en grill i et offentlig fjellområde med mye vegetasjon like ved grillstedet.

Gikk løs på politiet

Da politiet gjorde dem oppmerksom på at det var forbudt å grille og ba om identifikasjon, ble den ene tjenestemannen angrepet av den ene grilleren, en 44 år gammel kvinne.

Hun ble umiddelbart arrestert, skriver Guardia Civil i en pressemelding som er sendt ut i dag.

Stor brannfare på stedet

Det ble grillet på et sted med høy risiko for spredning av brann, ifølge politiet, og de tre grillerne hadde ikke noe å slukke et eventuelt branntilløp med.

Sommermånedene frem til 30. september er definert som brannsesong av øyrådet på Gran Canaria.

Det er strenge restriksjoner på grilling og åpen ild samt bruk av redskap og maskiner som kan skape gnister i de delene av fjellene som er risikoområder.

Under varmebølger, og etter skogbrannene i august, er forbudet strammet inn, og det er et totalforbud.

Slike aktiviteter må det hentes inn spesiell tillatelse til fra myndighetene i brannsesong, og det var ikke gjort i dette tilfellet.

Bøtelegges

Brudd på forbudet er klassifisert som et mindre lovbrudd og kan føre til bøter på 100-1000 euro hvis det ikke har oppstått skade.

Hvis skade oppstår, kan boten bli på 10 000 euro, og skadekostnadene må i noen tilfellr dekkes. Det kan også gi fengselsstraff i flere år i grove tilfeller.

Ulovlig gressbrenning forekommer også

Myndighetene har også problemer med at det fortsatt drives med ulovlig gressbrenning selv nå når den siste, store skogbrannene ennå ikke er helt slukket.

Øyrådet på Gran Canaria har gått ut med en anmodning om at folk må være oppmerksomme på hvilken risiko gressbrenning innebærer, og viser til at de fleste skogbranner skyldes menneskers uforsiktighet.

Bøter på opptil 3000 euro

Ulovlig gressbrenning klassifiseres som alvorige eller svært alvorlige lovbrudd, og kan gi bøter på 300 til 3000 euro.

Det er foreløpig ingen bevis for at branntilløpene som har vært den siste ukene er forårsaket av gressbrenning eller annen menneskelig aktivitet, ifølge skogbrannbrigaden BRIF, men det er sannsynlig at de er det.

En av disse branntilløpene som kunne ha utviklet seg til noe større, og som rammet over en hektar før den ble kontrollert, oppsto i La Laguneras i San Mateo.

Skogbrannen som startet i Artenara 10 august skyldes sveising, og den neste brannen i Cazadores 11. august var trolig tent på med vilje.

Hypotesen for den tredje og største brannen, som startet 17. august i Valleseco, er at den enten ble tent med vilje eller forårsaket av gnister fra høyspentledninger.

Tags