Unikt huleanlegg i Temisas har fått status som kulturinteresse

Et hulekompleks som ble brukt av urbefolkningen og ligger i landsbyen Temisas mellom Agüimes og Santa Lucia sørøst på Gran Canaria, Las Cuevas y Graneros de la Audiencia, fikk på mandag status som kulturinteresse.

Huleanlegget La Audiencias øverste del, hvor folk bodde og hadde kornlager. Den største hulen er seks meter dyp og tolv meter lang. Foto: Hugo Ryvik

La Audiencia, også kjent som Cuevas del Pósito, er et av de mest unike arkeologiske kompleksene som er oppdaget hittil på Gran Canaria, skriver øyrådet i en pressemelding.

Den såkalte BIC-statusen (Bienes de Interés Cultural) som det nå har fått medfører at huleanlegget får særlig beskyttelse for at det skal bli bevart for fremtiden og bidra til større innsikt i urbefolkningens levesett.

Naturlige og utgravde huler

Huleanlegget består naturlige og utgravde huler i fjellsiden Lomo de la Cruz, også kjent som Risco Pintado på grunn av sin rødlige farge, på sørøstsiden av Temisas-ravinen.

De øverste hulene i den bratte fjellsiden skal ha blitt brukt til boliger og kornmagasin. Lenger nede ligger huler hvor kornet skal ha blitt malt opp, og nederst huler som ble brukt til gravplasser.  

Det hele var knyttet sammen med huleganger i et felles kompleks. Gravhuler ligger også på østsiden i området.

Viktig kulturhistorisk område

Hulene blir ansett for å ha hatt stor betydning for området hvor de ligger. BIC-statusen omfatter derfor også miljøet som hulene ligger i. 

Det er viktig å bevare det arkeologiske landskapet for å oppnå en bedre forståelse av det arkeologiske steder og samfunnet som brukte det, skriver øyrådet i pressemeldingen.

Mye avdekket etter 2012

En de tingene som gjøre hulekomplekset bemerkelsesverdig, er at det er et av få eksempler på at kunstige grotter ble brukt som begravelsesplass på Gran Canaria. Hulene er også usedvanlig godt bevarte.

De hulene som ble brukt til maling av korn er avskåret fra de lavereliggende gravhulene av en bilvei som ble bygd i 1935.

Begge disse hulekompleksene var skjult etter et gammelt ras som gikk for flere hundre år siden, og ble først oppdaget helt tilfeldig da veien, GC-550, skulle forbedres og utvides i 2012:

En stor steinblokk ble flyttet, og hulene kom frem i dagen.

Mange spennende funn

I hulene ble det gjort en rekke svært interessante funn.

Blant annet godt bevarte dørrammer, siloer og kar laget av forskjellige treslag som kanarifuru, sedertre, palmetre og dragetre.

Gjenstander i slike materialer er funnet svært få andre steder på Gran Canaria i og med at materialene ble gjenbrukt og i tillegg ikke bevares godt gjennom årene.

Det ble også funnet håndmøller for maling av korn og fragmenter av keramikk.

Huleanlegget ligger på cirka 700 meters høyde. Det ble først beskrevet på 1940-tallet av den arkeologiske utgravingskommisæren i provinsen, Sebastián Jiménez Sánchez.

Slik kommer du til hulene

Fra Temisas sentrum er det en cirka 20-30 minutter lang spasertur til de øverste hulene, de eneste som foreløpig er tilgjengelig for publikum, langs lett fremkommelige stier:

Følg skilt for tursti S-40 mot Agüimes forbi en bussholdeplass og opp til venstre rett etterpå,  og ta av på stien som går oppover mot høyre rett etter et kors etter cirka ti minutter. Gå mot høyre når du kommer til toppen, over neste bakkekam og videre rett fram.

Inngangen kan være vanskelig å oppdage. Det er en smal tunnel som går tvers gjennom fjelltoppen.

Ta deg også med det samme tid til å oppdage landsbyen Temisas, en severdighet som er et av de beste eksemplene på tradisjonell kanarisk byggestil og landsbymiljø, og en av Gran Canarias vakreste landsbyer.

Unike funn

Dette er en intakt dørlås i tre som ble funnet i det midterste nivået av huleanlegget i Temisas. Landsbyen skimtes i bakgrunnen. Foto: Cabildo de Gran Canaria