Gran Canaria-vin slår seg opp i USA

Vinen Frontón de Oro fra San Mateo på Gran Canaria har høstet gode omtaler i The New York Times, og fins nå på hyllene i flere butikker i USA.

Vinen Frontón del Oro fra Gran Canaria ser ut til å tiltale amerikanerne.

Den anerkjente vinspaltisten Eric Asimov har skrevet svært positivt i The New York Times om rødvinen Frontón del Oro fra vinhuset Camaretas i San Mateo nord på Gran Canaria.

Avisa har høy status blant amerikanske lesere, som ofte bruker slike omtaler som en referanse. Vinhuset Camaretas har derfor bestemt seg for å eksportere vinene sine til USA.

Gran Canaria vin på plass i New York

Nå fins to varianter av rødvinene i hyllene i vinbutikker flere steder i New York. Vinene er priset til 20-26 dollar.

Eric Asimov har beskrevet 2008-årgangen av Frontón de Oros Malvasia-rødvin som frisk og delikat med smak av røde frukter.

Ny vår for viner fra Kanariøyene?

Dette kan være starten på en gjenopprettelse av den posisjonen Kanariøyene hadde som en viktig eksportør av viner på 1600 og 1700-tallet.

Camaretas er en familiebedrift som dyrker vindruer på et åtte hektar stort område.

Det lille vinhuset lager halvsøte og tradisjonelle røde viner på tintilla, listán negro og malvasia-druer, og tørre hvite viner under varemerket Frontón de Oro. 

Malpais- og tintilla-vinene lagres i fire måneder på trefat før de tappes over på flaske.

Startet produksjonen i det små

Camaretas er et ungt vinhus. Vinproduksjonen på gården startet etter at Antonio Ramírez i 1977 kjøpte et stykke land på 1000 meters høyde i La Lechuza i San Mateo kommune, et område som blir kalt El Frontón av lokalbefolkningen.

I begynnelse produserte han bare for familiens eget behov. I 1999 begynte sønnene Pedro og Antonio Ramírez å selge vinene i nabolaget.

Etter hvert fikk vinene større spredning på Gran Canaria. Nå er de på plass på den andre siden av Atlanterhavet.

Øyrådet på Gran Canaria er involvert i et prosjekt på vingården som skal forbedre kvaliteten på vinene i området ytterligere.

Anrike kanariske viner

Vinproduksjon startet på Kanariøyene på 1400-tallet. Fra midten av 1500-tallet til 1700-tallet var det stor eksportert til England, Nord-Europa og spanske og portugisiske kolonier i Afrika og Amerika.

Vinene ble kjent som malvasia eller kanarivin. Eksporten døde nesten helt ut på 1800-tallet på grunn av konflikter.

Kanariøyene ble ikke rammet av vinlus

De fleste vinrankene kom til øya før vinlus ødela de europeiske vinfeltene i 1860 og 1870-årene. Etter vinpesten måtte Amerikanske vindruestammer podes inn over hele Europa.

Men Kanariøyene ble ikke rammet av vinlusen. Vinrankene er stort sett slik som de var for 150 år siden.

Det kan være årsaken til at viner fra Kanariøyene er temmelig annerledes, lette, lyse, enkle, friske og rike på smak, ofte med et hint av urter i de røde vinene.

Noen av druene som benyttes er svært uvanlige i andre deler av verden. De mest utbredte druesortene er negra común, negramoll, tintilla, moscatel, negra malvasía og listan negra.

Tags