Kanariøyene økte vineksporten med 20 prosent

I 2012 ble 441 000 liter vin eksportert fra Kanariøyene, 20 prosent mer enn i 2011.

Kanarisk vin øker i popularitet i utlandet. Foto: Hugo Ryvik

Økningen utgjør 73 000 liter vin., ifølge observatoriet for det spanske vinmarkedet, MEAT.

Omsetningen fra vineksporten økte med drøyt 10 prosent til 1,92 millioner euro. Inntektene fra slag av kanarisk vin i utlandet utgjorde 2,12 millioner euro i fjor.

Kanarisk vin gir høy pris

Markedsandelen er fortsatt forsvinnende liten for de små, manuelle vinprodusentene på Kanariøyene: 0,01 prosent av Spanias totale vineksport. Spania eksporterte 2341 millioner liter vin i fjor, 11 prosent mer enn i 2011.

Gjennomsnittsprisen for kanarisk vin i utlandet plasserer imidlertid Kanariøyene på tredje plass av spanske vindistrikter av de som fikk høyest betalt.

Kanarisk eksportvin fikk 4,82 euro i gjennomsnitt per liter. Gjennomsnittet for all spansk vineksport var 1,20 euro per liter.

Mest til USA Tyskland

USA og Tyskland tok i mot mesteparten av den eksporterte vinen fra Kanariøyene. USA tar mest vin fra Tenerife og El Hierro.

Tyskland foretrekker vinene fra Lanzarote. Viner fra Gran Canaria kjøpes inn av begge landene.

Castilla-La Mancha leder eksporten

Castilla-La Mancha eksporterer mest med 1057 millioner liter vin i fjor. Det gir en markedsandel på 45 prosent. Omsetningen var 647 millioner euro.

Nummer to var Catalonia, og nummer tre var La Rioja.

Økende vinproduksjon på Kanariøyene

Vinmarkene på Kanariøyene vokste fra 8116 til 8380 hektar i 2012.

I løpet av de siste fem årene har arealet hvor det drives vinproduksjon økt med nesten seks prosent. Flere vinmarker som har ligget brakk i mange år har nå blitt revitalisert.

92,3 prosent av vinmarkene på Kanariøyene er nå i produksjon. 1,3 prosent møtte ikke kravene for å bringe vinen ut i kommersiell handel, og er borte fra markedet.

Størst vinproduksjon på Tenerife

Tenerife er det største vinområdet på Kanariøyene med 4500 hektar. Nummer to er Lanzarote med 1708 hektar.

La Palma har 720 hektar, Gran Canaria har 240 hektar, El Hierro har 208 og La Gomera 120. På Fuerteventura blir det også laget vin, men svært lite.

Fra 300 til over 1000 meters høyde

Vinmarkene på Kanariøyene ligger fra 300 til over 1000 meters høyde over havet. De laveste er Marzagán og Los Hoyos på Gran Canaria, og de høyeste ligger i Tejeda, også det på Gran Canaria.

I de laveste delene av Gran Canaria starter innhøstingen av vindruene, for det meste Listán black-varianter, i august og september.

I de høyeste områdene starter den i oktober.

Høster om nettene

Mange høster in druene om natten når druene er kalde slik at de ikke risikerer at gjæringen starter på grunn av varmen under transporten til kalde kjellere.

Da har vinmakerne større kontroll med gjæringsprosessen og vinens kvalitet, skriver Laprovincia.es.

Tags