Overraskelser på biltur øst på Gran Canaria, del 2

ARTIKKELSERIE: Dagen starter med en sightseeingtur til fots i Santa Lucía, som blant annet fører opp til utsiktspunktet Mirador de las Tederas. Tilbake i bilen går ferden over øde åser til Temisas, en liten landsby offisielt utnevnt som ”klassisk kanarisk grend”.

Av: Pål Gjerden og Emma Arthur redaksjonen@canariajournalen.no

I den sjarmerende småbyen Agüimes, som er neste stopp, har heller ikke turismen fått overtaket. Den fint restaurerte gamlebyen med mange skulpturer er verdt et besøk.

Turen går deretter opp den imponerende huledalen Barranco de Guayadeque, der lunsj i en av hulerestaurantene er en spesiell opplevelse.

Sjarmerende landsbyvandring i Santa Lucía

Fra parkeringsplassen, gå mot sørøst forbi fontenen i parken og opp på venstre side av rådhuset (Ayuntamiento) langs Calle Leopoldo, forbi flott vedlikeholdte gamle hus.

Gå rett fram 250 meter, ta så til venstre langs en bred gangvei (Camino de la Fuente).

Når denne munner ut på en bred asfaltvei, ved Restaurante Hao, følg til venstre.

Fortsett rett fram oppoverbakke i et kryss etter 400 meter. Følg skilt som viser vei til Aula la Naturaleza og El Palmeral del Valle.

Gå videre rundt mot høyre, og gå rett fram i utgangen av svingen opp langs en smal asfaltvei. Det bærer ut av bebyggelsen med flott utsikt tilbake ned til Santa Lucía.

I et kryss 150 meter senere, følg skilting til venstre mot Aula de la Naturaleza.

Panoramautsikt

Kom etter 250 meter til Mirador de las Tederas, med utsikt som gir et flott inntrykk av den idylliske lokasjonen til landsbyen.

Hvite idylliske husklynger omgitt av palmelunder omkranses i det fjerne av langstrakte fjellrygger (se foto i bildeserien fra etappe 1).

Historisk bygg

Returner 400 meter til den krappe venstresvingen. Ta her til høyre langs en svært smal betongbelagt vei (skiltet ”Camino Al Valle”).

Kom til et T-kryss omgitt av fint restaurerte gamle bygninger i El Valle etter at veien som nå er steinsatt har ført oppoverbakke et kort stykke. Ta her til venstre, og passér Molino de Aceite de El Valle, en gammel olivenpresse på høyre side.

I krysset i dalbunnen, følg veien til venstre tilbake til parkeringsplassen nedenfor kirken. Totalt snaut 3 km, gangtid en snau time. 

Øde heier

Tilbake bak rattet, returner sørover langs GC-65, og ta til venstre på GC-550 etter 700 meter.

På nytt blir det fort slutt på sivilisasjonen i det veien svinger seg over øde åser vekk fra Tirajana-dalen.

Astronomisk utsikt

På toppen av åsryggen der Temisas kommer til syne (60 km), passeres avkjørselen til Observatorio Astronómico de Temisas, som ligger på høyden mot øst.

Her kan stjernehimmelen observeres hele året gjennom på kveldstid. Forhåndsbestilling er nødvendig.

Et kort stopp her kan være på sin plass for å nyte utsikten mot et landskap fullt av kontraster, der øde og nesten folketomme åser strekker seg slakt ut mot den tett bebygde østkysten.

Det nærmeste tettstedet som sees er Agüimes. I det fjerne skimtes flyplassen.

Bortgjemt landsbyidyll

Kort etter, kom til Temisas, deklarert “Caserío Canario Representativo” (”representativ kanarisk grend”) av den kanariske øyregjeringen.

Beliggende i en bortgjemt dalgryte mellom høye åsrygger, med utsikt helt til havet, er dette en plass utenfor den store turiststrømmen.

En kort stopp i den klassiske baren El Chorro ved hovedveien anbefales. Her er et rustikk, tradisjonelt interiør uten spor av turistluksus.

Tilbake til sivilisasjonen

Fra Temisas bærer det ned gjennom et sparsomt befolket landskap til et kryss med GC-551 (71 km). Piknikområdet El Milano ligger rett til høyre.

Tettbebyggelse tar så plutselig overhånd i Agüimes. Parker på parkeringsplassen på høyre side i utkanten av bebyggelsen etter 650 meter.

Sjarmerende småbybesøk i Agüimes

Agüimes har sitt opphav så langt tilbake som 1491. Gamlebyen som er fint restaurert, og nærmest et utendørs levende museum, er vel verdt et besøk.

Her er også utplassert mange flotte skulpturer på torg, og i de smale gatene.

Mye å oppleve

For å komme til gamlebyen, kryss gaten, og følg en gangvei (Paseo la Viñuela) rett fram forbi busstasjonen.

I enden etter 300 meter til høyre et kort stykke gjennom et smalt smug, og straks videre mot venstre inn i gamlebyen langs Callejon de la Vegueta.

Kort etter til høyre et kort stykke, og så til venstre langs Callejon de Reloj fram til kirken Iglesia de San Sebastián.

Erværdige bygg

Kirken er konstruert etter planer fra første del av 1800-tallet, men bygd i flere faser og ikke endelig ferdigstilt før 1940. 

Plazoleta de Orlando Hernández ligger ved kirken, her er et monument som til ære for musikken faktisk også har avspilling av musikk. Ikke langt unna ligger Hotel Casa de los Camellos, i en over 300 år gammel bygning.

I Centro de Interpretación de Agüimes, på Plaza de San Antón, fås et innblikk i historie, arkitektur og kunst, med fokus på gamlebyen fra 1600-tallet og til starten på forrige århundre.

Palacio Episcopal, som huser Museo de Historia de Agüimes befinner seg ved Parque de los Moros.

Mange festivaler

En av de største festivalene er Fiesta de San Sebastián, til ære for byens skytshelgen, som feires 20. januar. Fiestas de Nuestra Señora del Rosario går av stabelen i september/oktober.

Et av de viktigste arrangementene er ”Bajada del Agua y del Gofio” siste lørdag i september. Karnevalet i februar er en tradisjon som går helt tilbake til spanjolenes erobring av øya.

Vannsport

Stranden Playa de Varga er et mekka for ekstreme vindsurfere fra hele verden.

Årlig avholdes “Vargas PWA Wave Classic Grand Prix”, som tiltrekker seg verdenseliten innen vindsurfing.

Huledalen

Fra Agüimes, kjør videre til et vidt kryss etter 300 meter der GC-100 følges til venstre, skiltet til Ingenio og Guayadeque.

Sving til venstre 400 meter senere langs GC-103 mot Guayadeque, rett før GC-100 fører ut av bebyggelsen.

Bunnen av den mektige kløften Barranco de Guayadeque er straks nådd. Høye klippevegger reiser seg på begge sider.

Kom til Centro de Interpretación del Barranco de Guayadeque på venstre side 3 km senere. Dette kan være verdt et besøk for å få et innblikk i kløftens natur og historie. Åpent tirsdag-lørdag kl. 09-17, søndag 10-15.

Lenger opp i dalen passeres Cueva Bermeja, en liten bosetting hvor folk fortsatt lever i huleboliger, nå til dags riktignok med all moderne komfort.

Undergrunnslunsj

Bilveien ender halvveis opp dalen, ved foten av den særpregede toppen Montaña de las Tierras, som dekker det meste av dalbunnen (82 km).

Hulerestaurant Tagoror er en utmerket plass for lunsj.

For medbrakt mat er piknikområdet et kort stykke tilbake langs veien et godt alternativ.

Er det behov for en strekk på beina er det en flott rusletur på kjerreveien videre opp dalen, med retur samme vei. Lengre og tøffere rundturer er også mulig til fots.

Stopp for i dag

 Neste gang går turen innom småbyen Ingenio, deretter blir det besøk på flere viktige arkeologiske steder og et par hemmelige kystperler.

Vi ønsker alle en flott tur videre, med hilsen fra Emma og Pål i Frifot Forlag.

Greit å vite

Tekstene er tilpasset publisering på internett, og har derfor et annet format enn det som er tilfelle i boken.

Detaljert informasjon om landsbyer og tettsteder er i boken samlet i egne oversiktlige avsnitt til slutt for hver biltur. Her vil dette presenteres i den løpende teksten.

Dette gjelder også fotturmuligheter som i boken har et eget avsnitt helt til slutt i hvert kapittel.

Kartene som vises i bildeserien er tilpasset presentasjon på internett, og er derfor ikke i full utskriftskvalitet. I boken finnes detaljerte veikart med høy kvalitet i målestokk 1:30 000, med kjørerute avmerket, og kart over byer og landsbyer som besøkes i målestokk 1:5 000.

Boken inneholder også langt flere foto enn det som er hensiktsmessig å presentere her.

 

Artikkelserie om kjøreturer

Pål H. Gjerden og Emma Arthur skriver en artikkelserie om kjøreturer på Gran Canaria. Artiklene er basert på to turbeskrivelser i Frifot Forlags bok "Beste Kjøreturer Gran Canaria".