Kjøretur i Gran Canarias høyland, del 1

NY ARTIKKELSERIE: Vår første fotturguide for Gran Canaria har i år 10 års jubileum. For å gå alle turer for denne og etterfølgende utgaver, samt for vår bok for Gran Canaria Sør, er utallige kilometer tilbakelagt med bil for å finne de beste vandringene.

Av: Pål H. Gjerden og Emma Arthur redaksjonen@canariajournalen.no

Flotte opplevelser har det blitt mange av. Vi har oppdaget sider ved denne fantastiske øya som turister flest gjerne ikke får med seg når sol og et etterlengtet strandliv står høyest på ønskelisten.

Disse opplevelsene ville det vært synd å holde for oss selv, og resultatet har blitt boken "Beste Kjøreturer Gran Canaria". 

Artikler for Canariajournalen

I denne forbindelse har vi fått gleden av å omtale to av bilturene i boken her på Canariajournalen. Tekstene er tilpasset publisering på internett, og har derfor et annet format enn det som er tilfelle i boken.

Detaljert informasjon om landsbyer og tettsteder er i boken samlet i et eget avsnitt til slutt for hver tur i boken. Her vil dette presenteres i den løpende teksten.

Dette gjelder også fotturmuligheter som i boken har et eget avsnitt, også for disse til slutt i hvert kapittel.

Hver av de to turene vil publiseres over cirka fem uker i Canariajournalen.

Fantastiske bilturer

Gran Canarias landskap er unikt og majestetisk. Med boken kan du finne veien til ville daler og høye fjell, øde furuskoger, bortgjemte strender, uventede innsjøer og pittoreske landsbyer.

Ta en piknik i fred og ro i Gran Canarias høyfjell og la deg imponere av utsynet fra spektakulære utsiktspunkt. Når motorveien er forlatt, begynner det morsomme.

Veiene kan være svingete og bratte, men aldri kjedelige. Rundt hver sving venter noe nytt. 

Unik kultur

Få innblikk i en kultur og gamle tradisjoner som fortsatt holdes i hevd. Gjør et kupp på lokale markeder, og slå ut håret på lokale festivaler.

Nyt en kaffekopp i en rustikk bar eller lokal kjøkkenkunst sammen med innfødte.

For tettsteder og landsbyer som besøkes er severdigheter og viktige festivaler gitt behørig omtale i boken. 

Detaljerte kart og flotte foto 

Nøyaktige rutebeskrivelser er inkludert, med kilometeravstander for passeringspunkt underveis. Detaljerte veikart i målestokk 1:30 000, med kjørerute avmerket, og kart over byer og landsbyer som besøkes i målestokk 1:5 000 gjør det lett å finne veien.

Boken er rikt illustrert med 230 flotte foto, mange helsides, og også utvalgte dobbeltsidige.

Kartene som vises i bildeserien på Canariajournalen er tilpasset presentasjon på internett, og er derfor ikke i full utskriftskvalitet.

Praktisk kjøreinformasjon

Boken gir i tillegg praktisk informasjon om kjøring på Gran Canaria som gjør at man har det som trengs for en flott kjøreopplevelse på øya.

Gran Canaria kan virkelig ikke oppdages på en dag eller en eneste uke.  "Beste Kjøreturer Gran Canaria" er din egen private guide for å utforske den dramatiske variasjonen i landskapet og hva øya ellers har å by på.

Mye spennende i vente

Første tur vi vil ta dere med på er biltur 4, som i boken har fått tittel "Gran Canarias Høyland".

Beskrivelsen her for Canariajournalen er litt tilpasset i forhold til boken, og inkluderer blant annet et besøk i byen Arucas, som i boken inngår som et stopp på tur 7. Arucas passeres på tur 4 uansett, og vi syntes det var viktig å framvise alt denne tradisjonelle kanariske byen har å by på.

Annen natur i nord

Den karrige naturen sør på øya gir ikke et eneste hint om hva som venter i nord. På den andre siden av vannskillet åpenbarer en annen verden seg.

Det grønne høylandet der sauer og kuer beiter fredelig på frodige enger minner mer om Sveits enn Kanariøyene.

Turoversikt

Kjøreturen går først opp langs motorveien til byen Arucas i nord. Herfra følges kystveien vestover til San Felipe, en kystlandsby uten turistfasade.

En visitt til imponerende huler bebodd av urbefolkningen etterfølges av et bybesøk i Gáldar, der det er nok å se på for et heldagsbesøk i seg selv. 

Deretter venter vide åser der eneste tegn til sivilisasjon er beskjedne husklynger som gir seg ut for å være landsbyer. Balansegang langs Agaete-ravinen fører til idylliske innsjøer gjemt ved foten av det skogkledde, øde Tamadaba-fjellmassivet.

Artenara, den høyest beliggende landsbyen på øya, er så et naturlig stoppested. Utsikten over Gran Canarias fjellverden er formidabel herfra. I tillegg er det mye annet å utforske.

En vulkansk visitt etterfølges av bybesøk i Teror. Til ære for Gran Canarias skytshelgen går den største festivalen på øya av stabelen her hvert år i september.   

Klar til avgang

Da de aller fleste turister oppholder seg i sør, er turene beskrevet med utgangspunkt fra motorveien GC-1 i sør. For denne turen starter vi fra avkjørsel 56 ved Arguineguín.

For de som bor mellom Puerto Rico og Arguineguin er det mest praktisk å følge kystveien GC-500 hit. Hvis bostedet er lenger vest, er det naturlig å kjøre på motorveien lenger vest.

Merk at for første strekk som omtales i dag viser kartet i bildeserien kun ruten mot Arucas, da ruten langs motorveien GC-1 er grei å følge. For de etterfølgende strekk vil kartene vise hele ruten.

Langspurt rundt halve øya

Et blikk på kartet skulle tilsi at det er en lang omvei å følge motorveien nesten til Las Palmas før det bærer vestover.

Topografien gjør imidlertid at selv den strakeste veien gjennom fjellene til det nordvestre hjørnet av øya tar bortimot dobbelt så lang tid som å følge motorveiene.

Bare å legge i vei 

Fra avkjørsel 56 (Arguineguín) følg derfor motorveien GC-1 mot Las Palmas. Åsene mot nord viker etter hvert plassen for en flat og karrig kystslette med tett bebyggelse.

Gran Canaria viser seg her ikke akkurat fra sin beste side, og siden dette er hva som møter alle på vei sørover fra flyplassen, er det lett å konkludere med at naturen på øya ikke er noe særlig.

Tredje største by

Etter ca. 25 km passerer motorveien utkanten av byen Vecindario, den tredje største på øya. For mange turister er det mest spennende her shoppingsenteret Centro Comercial Atlantico, som ligger rett ved motorveien.

Er shoppingtrangen stor anbefales å stoppe på returen. Biltur 5 i boken forlater motorveien her for en fascinerende rundreise i åsene i øst.

Ukjent kyst ved Telde

Passer flyplassen, og noen kilometer lenger nord IKEA, før krysset med GC-10 dukker opp. Den nest største byen på øya, Telde, ligger noen få kilometer inn i landet.

Mot øst er det ikke langt til kysten der en rekke hemmelige strender er å finne. Hemmelige fordi få turister finner veien hit, dette er lokalbefolkningens domene.

Både strendene og Telde by besøkes på tur 10 i boken.

Videre mot vest 

For de som ikke lar seg friste av en tidlig avsporing, er krysset med GC-3 nådd etter 52 km.

GC-1 fortsetter langs kysten mot Las Palmas, mens vi velger rett fil for å fortsette på motorveien GC-3 i retning Arucas.

Ferden går nå opp gjennom grønne åser der bebyggelsen ennå ikke helt har greid å ta kvelertak på det opprinnelige jordbrukslandskapet. 

Ignorer GC-4 som fører mot Tafira, og fortsett rett fram ikke lenge etter når ringveien på vestsiden av Las Palmas tar av mot høyre.

Når GC-3 ender i krysset med GC-20 (68km), ta til venstre sørover en drøy kilometer til en stor rundkjøring øst for sentrum av Arucas.

Ta her av i første avkjørsel, og følg GC-300 inn mot sentrum til en stor parkeringsplass på høyre side etter 300 m.

Sort kjempe

Den særpregede sorte kirken Iglesia de San Juan Bautista over gaten fra parkeringsplassen, er et naturlig første stopp. Kirken omtales populært som "Arucas-katedralen" på grunn av sitt spesielle og majestetiske utseende, selv om den offisielt bare er en vanlig kirke.

Kirken er bygget av stein fra Arucas-området, et materiale med vulkansk opphav som er velegnet til konstruksjoner. De fleste bygninger i det historiske bysenteret er bygd av dette.

Kirkebygget er bl.a. utsmykket med franske lysekroner av krystall, og kunstverk av lokale og spanske kunstnere.

Byggingen ble påbegynt så sent som i 1909, og den ble egentlig ikke fullstendig ferdigstilt før 70 år senere.

Klassisk arkitektur i sentrum

Det historiske bysentrum, som ligger rett vest for kirken, er vel verdt et besøk. Her er bygninger fra de siste fire århundrer.

Spesielt kan nevnes Casa Consistorial fra 1875 på Plaza de la Constitución, det gamle markedet samme sted og Heredad de Aguas de Arucas y Firgas fra 1912. 

Blomsterbyen

Arucas er også kjent som "Ciudad de las Flores", blomsterbyen, på grunn av de flotte parkene. 

Parque Gourie, hovedbyparken, ligger rett vest for Plaza de la Constitución i sentrum.

 Jardin de la Marquesa, anlagt i 1880, er en botaniske hage med over 2500 arter fra hele verden som ble anskaffet av godseieren gjennom mange utenlandsreiser.

Hagen befinner seg langs GC-330 i retning Bañaderos, rett nord for sentrum på vestsiden av Montaña de Arucas.

Flere museer å besøke

Museo "La Cantera" er et gammelt steinbrudd, som gir et fascinerende innblikk i steinindustriens historie i området.

Centro de Interpretación del Labrante forteller historien til steinhåndverket i Arucas, mens Museo Municipal de Arucas befinner seg i hovedbyparken (Parque Municipal).

Se kartet i bildeserien for hvor disse befinner seg.  

Sterke saker

For de som er interessert i sterke saker er romfabrikken til produsenten Arehucas åpen for besøkende. Gratis inngang.

Romproduksjonen har røtter i dyrkingen av sukkerrør i området. Fabrikken ble bygget i 1883, men kultiveringen av sukkerrør kan spores tilbake til starten på den spanske koloniseringen.

Fabrikken ligger et par kvartal mot vest fra sentrum.

Lokale festligheter

Fiestas de San Juan er den mest kjente fiesta i byen. Fokus for feiringen er 23. og 24. juni, men det er et rikholdig program med aktiviteter nesten hele juni måned. 

Fiesta del Corpus Christi Feires på en søndag, dato varierer fra år til år (18. juni i 2017). Byens gater dekoreres fra tidlig morgen av intrikate blomstertepper der det i tillegg til blomster benyttes bl.a. salt, sagflis samt sand og jord.

Avslappende utsikt

Utsiktspunktet Mirador de la Montaña de Arucas, på toppen rett nord for byen kan by på fantastisk utsikt i alle retninger.

Nok for i dag

Neste uke fortsetter turen langs kystlinjen, i et landskap helt forskjellig fra sørkysten, med mange spennende stopp før høylandet og de virkelig spennende veiene lokker. 

Som omtalt i boken er turene beskrevet som heldagsturer. Men for de som virkelig vil få med seg alt som er å se og gjøre underveis trengs selvfølgelig mange dager selv bare for en tur.

Lenker

Veikart for Kanariøyene

Artikkelserie om kjøreturer

Pål H. Gjerden og Emma Arthur skriver en artikkelserie om kjøreturer på Gran Canaria. Artiklene er basert på to turbeskrivelser i Frifot Forlags bok "Beste Kjøreturer Gran Canaria".