Overraskelser på biltur øst på Gran Canaria, del 1

ARTIKKELSERIE: Oppdag sammen med oss hva kommunene Santa Lucía og Agüimes har å by på, en kjøretur kortere enn den forrige, men minst like innholdsrik. Denne turen har i boken "Beste kjøreturer Gran Canaria" fått navnet "Streiftog i øst".

Av: Pål H. Gjerden og Emma Arthur redaksjonen@canariajournalen.no

Turen fører først fra slettelandet opp langs den dramatiske Tirajana-ravinen til landsbyen Santa Lucía. Beliggende i en vid dal på 700 meters høyde er dette en oase omgitt av palmer og frodig åkerland.

Her besøkes også en av de viktigste bosettingene for urinnbyggerne på øya.

Kommunen strekker seg helt ut til havet ved Vecindario, men turismen spiller en mindre rolle. Dette ikke minst fordi arealet omfatter kun 5 kilometer kystlinje uten turistanlegg av betydning.

Dette er første etappe som vi omtaler i dag.

Neste gang går ferden forbi Temisas, en liten landsby offisielt utnevnt som en ”klassisk kanarisk grend”.

I den sjarmerende småbyen Agüimes har heller ikke turismen fått overtaket. Den fint restaurerte gamlebyen med mange skulpturer er verdt et besøk.

Turen går deretter opp den imponerende huledalen Barranco de Guayadeque, der lunsj i en av hulerestaurantene er en spesiell opplevelse.

Flere viktige arkeologiske steder står for tur, før det som avslutning blir besøk på hemmelige kystperler.

Morgenspurt langs motorveien

Fra avkjørsel 56 (Arguineguín), følg motorveien GC-1 mot Las Palmas. Ta av i avkjørsel 31 El Doctoral/Juan Grande (24km). Følg skilting mot GC-191/El Doctoral.

NB! Dette er andre avkjørsel fra avkjøringsrampen, skift til høyre felt når det blir to felt.

På toppen av broen over motorveien skift til venstre felt. Fortsett på GC-191 mot Vecindario, fram til andre rundkjøring (26 km). Sving her til venstre på en bred aveny (Avenida de las Tirajanas), følg skilting mot Santa Lucía.

Fortsett 2,5 km langs denne brede gaten i nordvestkanten av Vecindario.

Travel by

Byen er med sine 60 000 innbyggere Gran Canarias tredje største by. Den moderne bebyggelsen sett fra ringveien skjuler at byen har sin opprinnelse langt tilbake i tid.

Den hører til kommunen Santa Lucía de Tirajana, som har hovedsete i landsbyen av samme navn oppe i fjellene, dit vi er på vei nå.

Shoppingsenteret ”Centro Comercial Atlantico” er et yndet mål for turister. Vi svinger innom her på slutten av turen. Da avlegger vi også Pozo Izquierdo et besøk, et rustikk lite sted ved kysten nær Vecindario. Dette er et internasjonalt senter for vindsurfere.

Det meste kjente museet i Vecindario er Museo de la Zafra, med fokus på tomatdyrkingen fra slutten av 1800-tallet og fram til våre dager.

Herunder også alle tilhørende aspekt så som vannforsyning og fordeling av vann til bøndene. Utstillingen omfatter også et gammel lager for tomatpakking, og en gjenskapning av en tomatplantasje.

For festløver kan det være av interesse å vite at en av de viktigste festivalene, Fiesta de San Rafael, går av stabelen 24. oktober.

Til fjells

Kjør videre mot venstre mot Santa Lucía på GC-65 i en rundkjøring etter totalt 29 km. Merk at veinummer mangler på skiltet ved utkjøringen fra rundkjøringen.

Veien leder først langs foten av åsene nord for tettstedet Sardina del Sur, men bebyggelsen forlates snart i det ferden går opp over øde, åpne åser med vidt utsyn.

I krysset med GC-551 ovenfor Era del Cardon (36 km), fortsett mot venstre langs GC-65.

Majestetisk hyllevei

Etter få kilometer svinger veien krapt mot nord, og Vecindario og slettelandet forsvinner ut av syne. Den mektige og øde Tirajana-dalen folder seg ut mot horisonten.

Dalbunnen 300 høydemeter lenger ned kan ikke sees, men konturene av det enorme gjelet er fryktinngytende nok.

Veien er smal og svært svingete. Sjåføren har liten mulighet til å nyte utsikten da det er få plasser å parkere.

En stopp ved Mirador de Guriete på kanten av kløften (41km), gir imidlertid alle en god mulighet til å nyte det storslagne landskapet.

Første spor av fjern fortid

I krysset med GC-651 (45 km), skiltet til La Sorrueda og La Fortaleza, forlat GC-65. NB! Ta først av inn mot høyre i krysset, og sving over hovedveien mot venstre når klart i begge retninger.

Som omtalt i introduksjonskapitlet er dette vanlig i mange kryss i Spania.

Kom 2 km senere til besøkssenteret La Fortaleza (se www.lafortaleza.es/en). Dette er åpent tirsdag til søndag kl. 10-17, inngangsbillett 4 €.

La Fortaleza de Ansite, som er stedets fulle navn, var et viktig sted for urinnbyggerne. Dette er en av de siste plassene på øya som ble erobret av spanjolene, i april 1483.

De tre store klippene som utgjør det arkeologiske området er overstrødd med huler benyttet bl.a. som boliger og gravplasser. Kjør 1 km videre langs veien for å ta disse nærmere i øyesyn.

Fjellutsikt

 Kjør så tilbake til krysset før besøkssenteret, og sving til venstre (skiltet til ”Mirador la Sorrueda”).

Nyt utsikten fra utsiktspunktet et kort stykke ned i bakken mot reservoaret Embalse de Tirajana (også kalt Presa de la Sorrueda), og fjellene vest for dalen som når en høyde på over tusen meter over havet.

Sør for fjellkammen strekker øde fjellområder med vide vidder og dype kløfter seg helt ned til turistområdene langs kysten.

Oase i ørkenen

Returner til hovedveien, og kjør nordover på GC-65 til Santa Lucía.

Rundt Santa Lucía viker den øde og karrige dalen plassen for en frodig oase med palmer og åkerlapper. Parker på parkeringsplassen nedenfor  den imponerende kirkebygningen (53 km).

Santa Lucía de Tirajana er en langstrakt og smal kommune, som strekker seg fra foten av den høyeste toppen på øya helt ut til havet i øst. Kommunesenteret ligger på 700 meters høyde.

De fleste av kommunens innbyggere bor i Vecindario nede på kystsletten, som er det reelle administrative senteret.

Rusletur i sentrum

Ta gjerne en rusletur gjennom smale gater rundt i den sjarmerende og velstelte gamle bebyggelsen rundt kirken, og på sørsiden av torget.

Det historiske landsbysentrum har mange fint restaurerte bygninger. Kirken er også verdt å ta en titt inn i. Både størrelsen på kirkebygget og utsmykningen viser at Santa Lucía har vært en velstående kommune.

Begynner sulten å melde seg kan Bar Restaurante Caldera i svingen langs hovedveien sør for parkeringsplassen anbefales spesielt. Her står tradisjonell kanarisk kost på menyen. Det er ellers flere barer og restauranter å velge mellom langs hovedveien.

Slå ut håret
 Festivalen til ære for stedets skytshelgen Santa Lucía feires den 13. desember, med Romería del Día del Labrador etterfølgende søndag til ære for Virgen del Rosario.

Sistnevnte tilstelning samler flest besøkende.

Stopp for i dag

Neste uke tar vi først en litt lenger beinstrekk i Santa Lucía, før ferden går gjennom øde åser østover.

Hvis noen synes det er nok allerede, er det et godt returalternativ å følge GC-65 videre til San Bartolomé de Tirajana (rundt 15 minutter å kjøre).

Herfra fortsett ned Fataga-dalen på GC-60 tilbake til sørkysten og motorveien.

Vi ønsker alle en flott tur øst på Gran Canaria, med hilsen fra Emma og Pål i Frifot Forlag.

Greit å vite

Tekstene er tilpasset publisering på internett, og har derfor et annet format enn det som er tilfelle i boken. Detaljert informasjon om landsbyer og tettsteder er i boken samlet i egne oversiktlige avsnitt til slutt for hver biltur.

Her vil dette presenteres i den løpende teksten. Dette gjelder også fotturmuligheter som i boken har et eget avsnitt helt til slutt i hvert kapittel.

Kartene som vises i bildeserien er tilpasset presentasjon på internett, og er derfor ikke i full utskriftskvalitet. I boken finnes detaljerte veikart med høy kvalitet i målestokk 1:30 000, med kjørerute avmerket, og kart over byer og landsbyer som besøkes i målestokk 1:5 000.

Boken inneholder også langt flere foto enn det som er hensiktsmessig å presentere her.

Lenker

Veikart for Kanariøyene

Artikkelserie om kjøreturer

Pål H. Gjerden og Emma Arthur skriver en artikkelserie om kjøreturer på Gran Canaria. Artiklene er basert på to turbeskrivelser i Frifot Forlags bok "Beste Kjøreturer Gran Canaria".