Kjøretur i Gran Canarias høyland del 5

ARTIKKELSERIE: Etter den flotte runden i høyden på de foregående etapper besøker vi i dag Tejeda, en av de vakreste landsbyene på Gran Canaria, før turen går nedoverbakke til Teror.

Av: Pål H. Gjerden og Emma Arthur redaksjonen@canariajournalen.no

Dette er en viktig plass for lokalbefolkningen da hovedkirken i byen huser Gran Canarias skytshelgen. Deretter bærer det tilbake mot nord for en rask sluttspurt på motorveien sørover.

Men aller først blir det en liten beinstrekk på Cruz de Tejeda, et av de viktigste knutepunkt i fjellene både for bilturister, syklister og vandrere.

Cruz de Tejeda

Foruten kafeen og restauranten på Parador Cruz de Tejeda som nevnt sist uke er det også et par andre restauranter ved veikrysset som kan anbefales.

For de som liker vandringer, men ikke vil kjøre bil på ferie er det et godt alternativ å bo på  Parador de  Cruz de  Tejeda, eller på Hotel El Refugio ved veikrysset.

Ta ellers en titt på salgsbodene som selger alt fra juggel til lokale matvarer og skikkelige håndverksarbeider.

Ekstratur i krateret

Fra Cruz de Tejeda, følg GC-15 mot vest. Veien leder straks bratt nedover med storslått utsikt over den vide Tejeda-dalen, eller Caldera de Tejeda (”Tejeda-krateret”) som det kalles.

I krysset med GC-210 til Artenara, fortsett ovenfor landsbyen langs GC-60 til en bensinstasjon i sørenden av Tejeda. Det er godt med parkeringsplasser langs gatene i nærheten.

Tejeda besøkes egentlig på biltur 8 i boken, distanse for denne bonusavstikkeren er derfor ikke med i total distanse for kjøreturen som presentert her.

Fjellenes vakreste landsby?

Gå noen hundre meter inn mot sentrum langs Calle Dr. Domingo Hernández Guerra, parallelt med hovedveien. Stikk først en tur innom Iglesia Nuestra Señora del Socorro, hovedkirken, som har et imponerende interiør med et stort, forgylt alter.

Ta en rusletur videre langs hovedgaten, og besøk gjerne noen av de lokale attraksjonene som omtalt nedenfor.

Tejeda har blitt kalt en av Spanias vakreste landsbyer, og den er som eneste landsby på Kanariøyene tatt med på en anerkjent liste over de vakreste landsbyene i Spania.

Med en flott beliggenhet høyt oppe i den vestvendte dalsiden, og bebyggelse i klassisk kanarisk stil er det ikke vanskelig å være enig i det.

Stor festivitas

La Fiesta del Almendro en Flor (mandelblomstfestivalen) feires første søndag i februar. Dette er en av de mest attraktive, tradisjonelle festivalene på øya.

Antall besøkende er så stort at det settes opp gratis skyttelbusser bl.a. fra San Mateo for å unngå parkeringskaos.

Fiesta de Nuestra Señora del Socorro er en annen viktig feiring i kommunen. Merkedag er første søndag etter 8. september, men arrangementet strekker seg vanligvis over hele tre uker.

Kulturelle severdigheter

Museo de Abraham Cárdenes, med verker av denne berømte kanariske skulptøren født i Tejeda, er en plass å besøke for de kunstinteresserte.

Centro de Plantas Medicinales de Tejeda har fokus på planter til medisinsk bruk. Her er også en hage og en liten kafé.

Museet har sitt utspring i gamle tradisjoner for å utnytte plantekunnskap til medisinsk bruk, spesielt siden det før bilens tid var lang vei til legehjelp.

Mot nord igjen

Fra Tejeda returner samme vei til Cruz de Tejeda. Fortsett over passhøyden på GC-15, som straks leder ned i den grønne Mina-dalen.

Med åkerterrasser i trappetrinn langs dalsidene minner denne mer om Madeira enn Kanariøyene.

Ta til venstre langs GC-230 mot Valleseco og Teror i krysset 2 km øst for Cruz de Tejeda.

Høyt og fritt oppe over nordvestsiden av dalen med fantastisk utsikt fører denne fram til et kryss med GC-400 nær Galas 1,5 km senere.

Utenfor allfarvei

Kjør her mot høyre på GC-400, ned langs toppen av en åsrygg og forbi Aríñez, gjennom et åpent landskap.

Landsbyen består av en blanding av gamle og nye hus spredd ut langs veien.

Ved Bar Cafeteria Mateo på Lomo del Gallego kom til et kryss med GC-41 som leder nordover fra San Mateo (195 km).

Lokalt stamsted

Baren kan være verdt et besøk, godt med parkeringsplass utenfor inngangsdøren.

Denne ligger i første etasje i noe som ser ut som et bolighus, og er et typisk eksempel på en bar/restaurant for lokalbefolkningen.

Frodig landskap

I krysset, sving til venstre mot Teror. Herfra bærer det inn og ut av frodige daler dekket av åkerterrasser.

Hvite husklynger ser ut til å ligge tilfeldig strødd ut over dette tidløse jordbrukslandskapet.

Langs Lomo Verdugo blir det panoramautsikt mot Teror i det veien slynger seg høyt oppe i dalsiden mot vest.

Pinjejomfruens hjemsted

I dalbunnen kom til et kryss med GC-21 (203km). Ta her til høyre mot Teror.

Passér torget etter 600 meter, og sving straks til venstre inn i et parkeringshus. Gå opp til det moderne torget over parkeringsanlegget.

Kirken Basílica de Nuestra Señora del Pino befinner seg et kort stykke mot nord.

Byggingen av kirken ble påbegynt allerede i 1767.

Denne er tilholdssted for Gran Canarias de facto skytshelgen, Virgen del Pino (pinjejomfruen). Det vil si, Virgen del Pino er egentlig skytshelgenen for Las Palmas provinsen.

Skytshelgenen for Gran Canaria (og Las Palmas by) er formelt sett Santa Ana, som imidlertid må nøye seg med en noe mer anonym tilværelse i katedralen i Las Palmas.

Gigantfest

Byen er derfor kjent for en av de største festivalene på øya, med hovedfeiring den 8. september.

Feiringen av skytshelgenen har sitt utspring så tidlig som på 1400-tallet da jomfru Maria skal ha vist seg i en nærliggende furuskog.

Festlighetene starter allerede dagen før. Mange pilegrimer går til fots til Teror, spesielt fra Tamarceite i utkanten av Las Palmas.

Det settes opp busser fra mange deler av øya. I den travleste tiden fra tidlig på kvelden den 7. til litt ut på morgenkvisten den 8. går det busser hvert 5. minutt fra Las Palmas.

Dette er nødvendig for å unngå trafikkaos. I 2017 var det nærmere 70 000 personer som tok turen til Teror i forbindelse med feiringen.

For en bilturist er det viktig å merke seg at mange veier da er stengt for vanlig trafikk eller enveiskjørt, også mange kilometer ut fra Teror.

Festivaler i fleng

Det er også en tilhørende viktig feiring, Festividad de las Marías, den 11. september. I tillegg foregår det mange religiøse og verdslige arrangement hele september måned.

Fiesta del Agua er en annen betydningsfull feiring, som finner sted siste søndag i juli. Denne avholdes  til takk for regnet som har falt, og forventes å falle gjennom året.

Andre severdigheter i Teror

Som turist på en vanlig dag er det også mye å få med seg. Rundt kirken, og i gaten videre mot nordøst (Calle Real de la Plaza) samt i de omkringliggende sidegatene finnes mange flotte eksempler på klassisk kanarisk byggestil.

Et av disse er Palacio Episcopal, ved Plaza de la Alameda Pío XII på baksiden av kirken. Bygningen stammer fra samme tidsepoke som kirken.

Casa Museo de los Patronos de la Virgen, en bygning fra 1700-tallet ligger ved  Plaza del Pino på østsiden av kirken. Denne har vært bosted for en rekke kjente personer og beskyttere av øyas skytshelgen.

Gammel hovedgate

Calle Real de la Plaza, gaten som fører nordøstover fra kirken, har i de siste fem århundre vært den mest emblematiske lokasjonen i sentrum av Teror.

Gaten har mange flotte eksempler på bygg i tradisjonell kanarisk stil, og er fokus for feiringen av byens viktigste festivaler. Her finnes gamle butikker, og tidligere også byens beste hoteller.

Søte nonner

Monasterio del Cister ligger rett nord for sentrum, se kartet i bildeserien.

Dette er et kloster kjent for sitt gode, søte bakverk som nonnene står for. Bygningene har sin opprinnelse rundt 1880.

Feil retning

Etter endt sightseeingrunde, sving til venstre ut av parkeringsanlegget, og kjør videre langs GC-21 til et kryss etter 400 meter. Fortsett slakt mot venstre, følg skilting for GC-21 mot Las Palmas.

Hold videre mot høyre langs GC-21 200 meter senere, og følg GC-21 ut av tettstedet. Veien fører etter en stor rundkjøring ned langs Teror-dalen, og over en elegant moderne bro.

Det kan virke selvmotsigende å kjøre mot nord når man egentlig skal sørover. Men som de fleste har fått med seg er det ikke fort gjort å kjøre gjennom fjellene på øya, motorveien er derfor beste alternativ for de som vil raskest mulig tilbake.

Vill dal

Ved Miraflor bærer det videre langs østsiden av dalen, i skyggen av høyreiste eukalyptustrær som vitner om et annet klima her i nord.

Bunnen av dalen er kronglete og smal, så veien klorer seg fast høyt oppe i dalsiden. Bebyggelse er det lite av før El Toscón er nådd.

Strake veien sørover

Dalen viker etter hvert plassen for et flatere landskap, der bebyggelse tar mer og mer over.

I en stor rundkjøring i utkanten av byen Tamarceite (215 km), ta til høyre parallelt med motorveien GC-3. Sving opp på denne mot øst i neste rundkjøring 800 meter senere.

Herfra er det strake veien til motorveien GC-1 mot sør (227 km), som følges tilbake til avkjøring 56 ved Arguineguín (279 km). Regn med 6 til 6,5 timer i ren kjøretid for hele bilturen som beskrevet i boken.

Vi ønsker alle en flott tur videre, med hilsen fra Emma og Pål i Frifot Forlag.  Neste uke inviterer vi til et overraskende streiftog i øst.

Greit å vite

Tekstene er tilpasset publisering på internett, og har derfor et annet format enn det som er tilfelle i boken. Detaljert informasjon om landsbyer og tettsteder er i boken samlet i egne oversiktlige avsnitt til slutt for hver biltur.

Her vil dette presenteres i den løpende teksten. Dette gjelder også fotturmuligheter som i boken har et eget avsnitt helt til slutt i hvert kapittel.

Kartene som vises i bildeserien er tilpasset presentasjon på internett, og er derfor ikke i full utskriftskvalitet.

I boken finnes detaljerte veikart med høy kvalitet i målestokk 1:30 000, med kjørerute avmerket, og kart over byer og landsbyer som besøkes i målestokk 1:5 000.

Lenker

Veikart for Kanariøyene

Artikkelserie om kjøreturer

Pål H. Gjerden og Emma Arthur skriver en artikkelserie om kjøreturer på Gran Canaria. Artiklene er basert på to turbeskrivelser i Frifot Forlags bok "Beste Kjøreturer Gran Canaria".