Kjøretur i Gran Canarias høyland, del 2

ARTIKKELSERIE: I første artikkel ble siste stopp den spennende byen Arucas, en klassisk kanarisk by i nord uten turistpreg. I dag går ferden videre langs kysten i nord.

Av: Pål H. Gjerden og Emma Arthur redaksjonen@canariajournalen.no

Opplevelsene står i kø, så dagens tur ender ved foten av høylandet, med en avstikker til en idyll i havkanten ved Sardina del Norte og et bybesøk i Gáldar.

Klar bak rattet

Fra parkeringsplassen i Arucas som omtalt sist uke, kjør tilbake til krysset med motorveien GC-1. Fortsett her videre mot nord langs GC-20.

Noen få kilometer senere kommer havet til syne for fullt.

Kilometerangivelsene som oppgis er fortløpende distanser fra avkjørsel 56 (Arguineguín) på motorveien GC-1 i sør. Avstikkeren inn til Arucas er ikke medregnet i totaldistansen.

Turistfri nordkyst

Noen få kilometer etter Arucas kommer havet til syne for fullt.  I krysset med kystveien GC-2 ta til venstre vestover.

Firefeltsveien fører langs kysten, der falleferdige hus klemmer seg inn mellom kjørebanen og de frådende bølgene i havkanten. Det er ikke mye som minner om turistluksusen i sør.

Original kystbosetting

I avkjørsel 15 (90 km) ta av langs GC-751 mot San Felipe, og følg første vei mot høyre ut av rundkjøringen

. Den smale stripen med hus som utgjør El Roque balanserer på toppen av klippene på den spisse landtungen som strekker seg ut i sjøen mot nord. Veien fører langs havkanten fram til landsbyen San Felipe.

Her er det kun det ekte landsens Gran Canaria som er å se, nøkternt og med et til dels forfallent preg. Parker nær enden av den langstrakte, smale klyngen med hus i landsbyen (93km), rett etter en bussholdeplass der en gangvei leder et kort stykke ut til havkanten.

Ta gjerne en rusletur i strandkanten for å strekke på beina.

Fredelig tur langs gamleveien

 Returner samme vei til rundkjøringen ved El Roque. Sving til høyre ut første avkjøring langs GC-291.

 Dette er gamleveien til Gáldar, den tidligere hovedveien vestover. Den fører først nedenfor motorveien et stykke før den smalner, og leder høyere og høyere opp langs den stupbratte åssiden.

Viktig arkeologisk minnesmerke

Etter å ha snirklet seg langs smale avsatser oppe over dype daler er Cenobio de Valerón nådd (101 km). Dette var en svært viktig plass for urinnbyggerne på øya.

Er det ønske om en nærmere titt parker på parkeringsplassen til høyre. Åpningstid kl. 10-17 (18 fra april til september), inngangsbillett 3 euro. Toalett er tilgjengelig for besøkende.

Sentrallager fra fortiden

I en enorm hule i den stupbratte fjellveggen i Montaña del Gallego ble det av urinnbyggerne hugget ut mer enn 350 lagerrom i den vulkanske berggrunnen.

Beliggenheten gjør stedet til en naturlig festning. Fra hulen faller åssiden nesten vertikalt ned til bunnen av Barranco Valerón 200 høydemeter lavere.

Lagerrommene ble brukt til oppbevaring av korn og andre matvarer. På Gran Canaria spilte kornsorter så som bygg og hvete en stor rolle i kostholdet.

Tilsvarende lagringsplasser finnes derfor over hele øya. På de andre Kanariøyene var husdyrhold den viktigste måten å livnære seg på.

Santa María de Guía de Gran Canaria

Kjør videre vestover 1,5km på GC-291, deretter en kilometer på GC-292 til Guía, eller Santa María de Guía de Gran Canaria som er byen fulle navn.

Gamlebyen i Guía ble erklært ”Monumento Histórico-Artístico Nacional” i 1982.

Byen besøkes egentlig på biltur 6, men da det bare er en kort avstikker fra ruten for tur 4 er det verdt å ta den med seg her. Avstander oppgitt i teksten inkluderer ikke denne avstikkeren.

Klassisk kanarisk torg

Hovedtorget i sentrum, Plaza Grande, er et naturlig sted å starte sightseeingturen. Iglesia de Santa María de Guía, hovedkirken i neoklassisk stil befinner seg her.

Denne huser viktige kunstverk, bl.a. av José Luján Pérez, født i Guía. Dette er en av de best kjente skulptørene fra Kanariøyene. Casa Quintana fra 1700-tallet ligger også ved Plaza Grande.

Av andre historiske bygg kan nevnes Museo Néstor Álamo, fødestedet til en lokal musiker og forfatter som er kjent på alle Kanariøyene, og Ermita de San Roque, på Plaza de San Roque i øvre del av sentrum.

Viktigste festligheter

August og september er måneder å merke seg for de som er glade i tradisjonelle festivaler.

Fiestas de la Virgen feires første to uker i august. Viktigste dag er 15. august da det er en prosesjon om formiddagen, og ”La Batalla de Flores” på ettermiddagen. 

Fiesta de Las Marías går av stabelen tredje søndag i september.

Tradisjonen startet i 1811 da bøndene oppe i høyden lovte å vise sin takknemlighet til stedets skytshelgen, som gjengjeld for at man ble kvitt gresshoppesvermer som spiste opp avlingene.

Ekstratur til havkanten

Fra sentrum av Guía fortsett et kort stykke mot nordvest ut til motorveien. Passér nedenfor sentrum av Gáldar, lunt beliggende i sørskråningen av toppen med samme navn.

Forlat GC-2 etter totalt 108 km i avkjørsel 25 (Gáldar/Sardina).

Følg GC-202 herfra til Sardina del Norte (i boken besøkes også denne på biltur 6). Navnebroren befinner seg for øvrig nær Vecindario sørøst på øya.

I en rundkjøring i det tettstedet er nådd følg skilting for GC-202/Sardina rett fram.

Fortsett rett fram i neste rundkjøring 700 meter senere, og følg veien gjennom en sving ned til en bred gate med mange parkeringsplasser der havet kan sees i det fjerne.

Idyllisk i strandkanten

Parker her, og følg gaten videre til fots rett fram og mot høyre der den smalner ovenfor havet i det den fører ned til en flott, liten strand omgitt av fargerike bygninger ved foten av bratte klipper.

Et bad er ikke en dum ide hvis badebuksen er med på turen. Et par restauranter kan stille sulten hvis det allerede er på tide med lunsj.

Labyrint i Gáldar

Fra Sardina returner til første rundkjøring som ble passert etter at motorveien ble forlatt. Sving her til venstre, følg skilting til Gáldar og Cueva Pintada.

I krysset 100 meter senere ta til venstre langs Calle Maninidra (skiltet til parkering for Cueva Pintada). Etter 300 meter, følg Calle Guaries mot høyre, og ta så til venstre i første kryss langs Calle Gumidafe (skilt viser vei).

Kjør forbi vestsiden av kirken fram til en parkeringsplass på høyre side 50m senere (109 km).

Pilegrimskirke

Gå tilbake til kirken, Iglesia de Santiago de los Caballeros, et av de prektigste kirkebyggene på Gran Canaria. Denne har skulpturer og malerier av kjente spanske artister.

Kirken har fått en spesiell status tildelt av paven i 1993. Faller den 25. juli på en søndag er kirken mål for en offisiell pilegrimsvandring da dette er spesielt hellige år (såkalte Año Santo Jacobeo).

Vandringen starter i Maspalomas i sør.

Plaza de Santiago, plassen foran kirken med parkanlegg fra midten av 1800-tallet, er også verdt å ta en titt på. 

Cueva Pintada

Et besøk på museet Cueva Pintada, og det arkeologiske utgravingsstedet anbefales. Dette ligger et kort stykke unna kirken.

Fortsett rett fram på høyre side av parken (Plaza de Santiago), og gå til høyre langs Calle Tagoror. I krysset etter 50 meter, hold til venstre noen få meter, og så til høyre et kort stykke fram til inngangen til museet.

Cueva Pintada er en menneskeskapt hule med hulemalerier, bebodd av urbefolkningen på øya (”Los Canarios”). Området var gjenstand for utgravinger i 24 år.

Dette er vurdert som en av de viktigste forhistoriske boplassene på Kanariøyene samlet sett.

Museet er reist over restene av den gamle bosettingen. Dette kan tas i øyesyn ved å følge en hevet gangplattform inne i museumsbygningen.

For mer informasjon og åpningstider, se www.cuevapintada.com. Det er begrensninger på antall besøkende pr. dag. Det anbefales derfor å kjøpe billett på forhånd gjennom nettstedet.

Kongelig by

Gáldar betraktes som en kongelig by på grunn av den sterke knytningen både til spanske monarker gjennom tidene, og betydningen for monarkene i urinnbyggernes kongedømmer.

Annet som er verdt å se

Casa-Museo Antonio Padrón ligger et par kvartal mot nordøst fra Plaza de Santiago (se kartet), i det tidligere studioet til denne lokalfødte artisten. Her finnes rundt 130 kunstverk.

Casas Consistoriales befinner seg på sørsiden av Plaza de Santiago, her er også et av de eldste kjente eksemplarene av drageblodstreet på Gran Canaria.

Casa Verde de Aguilar, et typisk eksempel på lokal arkitektur fra 1700-tallet er å finne vest for kirken. Navnet er ikke relatert til fargen på bygningen som er rød, men på opprinnelig eier som var Marcos Verde de Aguilar y Trejo.

Gode muligheter for å slå ut håret

Fiestas de Santiago de los Caballeros er den viktigste feiringen i kommunen.

Hovedmerkedag til ære for byens skytshelgen Sankt Jakob er den 25. juli, men hele måneden foregår forskjellige religiøse og folkelige tilstelninger.    

Festividad de San Isidro er også en viktig feiring. Denne finner sted i mai, med den tradisjonelle romeria lørdagen forut for 15. mai. 

Nok for i dag

Med mange restauranter og barer er Gáldar en grei plass å tilbringe også aftenen. Dagens etappe avsluttes derfor her.

Hva er i vente neste uke?

Neste uke venter endelig det egentlige målet for denne bilturen, Gran Canarias grønne høyland, der sauer og kuer beiter fredelig på frodige enger, og der landskapet kan minne mer om Sveits enn Kanariøyene.

Over vide åser bærer det opp i høyden, der eneste tegn til sivilisasjon er beskjedne husklynger som gir seg ut for å være landsbyer.

En balansegang langs Agaete-ravinen fører til idylliske innsjøer gjemt ved foten av det skogkledde, øde Tamadaba-fjellmassivet. 

Den tredje etappen avsluttes i landsbyen Artenara, den høyest beliggende på øya.

Greit å vite

Tekstene er tilpasset publisering på internett, og har derfor et annet format enn det som er tilfelle i boken.  Detaljert informasjon om landsbyer og tettsteder er i boken samlet i egne oversiktlige avsnitt til slutt for hver biltur.

Her vil dette presenteres i den løpende teksten. Dette gjelder også fotturmuligheter som i boken har et eget avsnitt helt til slutt i hvert kapittel.

Kartene som vises i bildeserien er tilpasset presentasjon på internett, og er derfor ikke i full utskriftskvalitet.

I boken finnes detaljerte veikart i målestokk 1:30 000, med kjørerute avmerket, og kart over byer og landsbyer som besøkes i målestokk 1:5 000.

Artikkelserie om kjøreturer

Pål H. Gjerden og Emma Arthur skriver en artikkelserie om kjøreturer på Gran Canaria. Artiklene er basert på to turbeskrivelser i Frifot Forlags bok "Beste Kjøreturer Gran Canaria".

Boken selges i Den Norske Klubben i Arguineguín, hos Frifot Forlag og i norske bokhandler.