Spanias første havvindturbin er satt i drift på Gran Canaria

En fem megawatt stor havvindturbin montert på en unik, selvhevende mast er satt i drift ved kysten av Telde øst på Gran Canaria på søndag. Dette er Spanias første offshore vindturbin.

Her står den bunnfaste vindturbinen ved kysten av Telde. Forskningsplatttformen Plocan ligger til høyre, motorvei GC-1 i forgrunnen. Foto: Canariajournalen

Det spesielle med vindturbinen, som har fått navnet Elisa, er at selve turbinen ble montert i havnen i Arinaga på en sammenfelt, selvhevende teleskopmast før den ble slept på plass.

Se filmsnutt av installasjonen 

Vel på plass ble den løftet opp til riktig posisjon. Besparelsene ved å kunne montere turbinen på mastetoppen under kontrollerte forhold ved land i stedet for ute på havet skal være 30-40 prosent.

Turbinen har vært på plass i nærheten av forskningsplattformen Plocan siden juli i fjor, og nå er den satt i drift, ifølge Kanariøyenes vindkraftforening.

Teleskoptårnet er utviklet av Esteyco, Siemens Gamesa, ALE Heavylift, DEWI GmbH og Plocan med støtte fra EUs Elican-prosjekt. 

Kanariøyenes regionsregjering jobber for å få på plass verdens største flytende vindkraftpark med 200 megawatt installert kraft utenfor Kanariøyene som skal være på plass i 2025. 

Equinor er angivelig blant interessentene.

Lenker

Elisa-prosjektet

Elican-prosjektet