Pengestøtte til fremtidig LHBT+-museum i gammel konsentrasjonsleir

100 000 euro er innvilget i støtte fra Spanias regjering til et fremtidig LHBT+-museum i Tefía på Fuerteventura.

Colonia Agrícola Penitenciaria de Tefía

Colonia Agrícola Penitenciaria de Tefía, Fuerteventura.

Pengestøtten ble kunngjort av Ángel Víctor Torres, minister for territorial politikk, under et besøk på Fuerteventura i forrige uke.

Museet skal ligge i Colonia Agrícola Penitenciaria de Tefía, en gammel konsentrasjonsleir i Puerto del Rosario kommune.

Her holdt Franco-regimet mer enn 100 homofile innesperret fra 1954 til 1956.

Foto: Kanariøyenes regjering

Regimet åpnet leiren 11. februar 1954.

Politiske fanger og homofile ble sperret inne og satt til tvangsarbeid i det som ble drevet som en landbrukskoloni. I driftsårene var det opptil 200 innsatte på det meste.

Fangene ble utnyttet som arbeidskraft i en rekke offentlige prosjekter som fortsatt er synlige den dag i dag. De ble pålagt oppgaver som å bære steiner og vann, samt tvunget til å arbeide i et nærliggende kalkbrudd.

De innsatte ble også pålagt militær trening, inkludert gymnastikkøkter, som en del av hverdagen.

Etter ordre fra justisdepartementet 21. juli 1966 ble leiren stengt.

I 1979 ble homofili lovlig i Spania, og den tidligere paragrafen i straffeloven der det ble betegnet som kriminelt og løsgjengeri, ble opphevet.

– Tefía er et symbol på LHBT+-kollektivet for deres kamp for rettigheter, og et minne om vanæren og urettferdigheten som de homoseksuelle menneskene ble utsatt for under Franco-regimet, uttalte Torres.

Det nye museet skal synligjøre undertrykkelsen og tvangsarbeidet som skjedde, og være et sted for refleksjon, slik at det aldri blir gjentatt, ifølge Torres.

Foreningen Altihay står bak museumsinitiativet.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!