Høy skogbrannfare på grunn av sommerhete og stormvind

Direktoratet for sikkerhet og beredskap har utstedt farevarsler for skogbrann, vind og bølger på Kanariøyene.

Advarer om høy skogbrannfare på Kanariøyene.

Høye temperaturer kombinert med langvarig tørke øker risikoen for brann.

Varselet om skogbrannfare gjelder på over 400 meters høyde sør på Gran Canaria fra tirsdag klokken 15, og på Tenerife, La Gomera, La Palma og El Hierro fra klokken 12 på onsdag.

Uvanlig varmt for årstiden

Årsaken til varselet er at Spanias meteorologiske institutt, Aemet, og andre kilder har meldt en hurtig stigende temperatur til rundt 34 grader på grunn av varme luftstrømmer fra Afrika, lav luftfuktighet og vind med opptil sterk storm i kastene, skriver direktoratet i varselmeldingen.

Aemet melder en temperatur på 20-23 grader i dag, tirsdag, over 30 grader i de varmeste områdene på onsdag, og 34- 35 grader i de varmeste områdene fra torsdag til søndag.

Det er også meldt sanddis fra Sahara (calima) fra onsdag av.

Sterk storm i kastene

Natt til tirsdag målte Aemet full storm i kastene i La Aldea vest på Gran Canaria og Arure på La Gomera, og opptil sterk storm i kastene i San Sebastian og Vallehermoso på La Gomera og i El Pinar på El Hierro.

På seks andre målestasjoner er det målt opptil liten storm i kastene fra midnatt til klokken 08.00 lokal tid.

Samtidig har det bare vært fra lett til laber bris i kastene andre områder av Kanariøyene, slik som sør og sørvest på Gran Canaria.

Direktoratet for sikkerhet og beredskap utstedte i går farevarsel for sterk vind med gyldighet fra klokken 20 på mandag 8. april, samt et varsel for høye bølger.

Tidlig aktivering av beredskap

Sommersesongens beredskapsplan for skogbrann (Infoca) ble aktivert allerede 19. mars, uvanlig tidlig på året på grunn av den tørre vinteren.

Myndighetene ber folk om å følge instrukser og råd fra offentlige instanser som gjelder under skogbrannfare, og vise stor forsiktighet for å unngå skogbranner, og unngå å sette seg selv i fare i tilfelle brann.

Folk bes også om å ta forholdsregler for den kraftige vinden, slik som å fjerne løse gjenstander fra balkonger og terrasser.

Vær også oppmerksom på at gjenstander og løsnede fasadeelementer kan falle ned på fortau og gater.

I tillegg oppfordres folk til å vise forsiktighet mot bølgene, respektere badeforbud (rødt flagg) og ikke gå eller stå nær kysten der bølger kan slå inn over land, kaier og pirer.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!