Kanariøyene støtter Spanias plan om røykeforbud utendørs

Den kanariske regjeringen gir generelt positiv respons på den spanske regjerings plan for røykeforbud i landet.

Ønsker strengere røykeforbud utendørs på Kanariøyene.

Er det lov å ta seg en blås?

Forslaget som foreligger innebærer røykeforbud på uteserveringer, bussholdeplasser og utendørs idrettsarenaer.

Kanariøyenes regjering ber imidlertid om en tydeligere grensesetting for områdene hvor det skal være røykeforbud, og har en del andre forslag også.

Innspillene til røykeplanen skal legges frem på et møte i det internasjonale helserådet neste uke, hvor den skal diskuteres.

Dette er Kanariøyenes innvendinger, ifølge nyhetsbyrået Efe, som har vært i kontakt med helsedepartementet om saken:

Det er nødvendig med en detaljert, finansiell plan som garanterer røykeplanens levedyktighet, hvor det fremgår hvordan ressurser distribueres i regionene.

En mer presis definisjon av grensene for de røykfrie områdene for å unngå passiv røyking, blant annet ved inngangene til serveringssteder, helsesentre, sykehus og skoler.

Elsigaretter, annet dampeutstyr og tobakkderivater må likestilles med tobakksprodukter av fiskale og juridiske formål.

Et forbud mot engangsdampere (elsigaretter og annet dampeutstyr) fordi de inneholder mer mikroplast og materialer som ikke er biologisk nedbrytbare, og elektroniske komponenter som kan skade miljøet alvorlig.

For påfyllingsprodukter for elsigaretter og andre elektroniske dampere som kan frigi nikotin, anbefaler Kanariøyenes helsedepartement at det brukes de samme restriksjonene på emballasje, reklame og salg som for tobakk, selv om påfyllingene ikke inneholder nikotin. Dette fordi de er en inngangsport til bruk av tobakk for unge mennesker.

Helsedepartementet mener også at røykeloven bør reguleres med en ny, nasjonal røykelov som garanterer at det blir lik regulering i alle landets regioner.

Et annet ønske som skal legges frem, er muligheten for å påtvinge sigaretter generisk emballasje uten merker, farger og emblemer, Tobakksprodusentene på Kanariøyene er imot dette siste punktet, og hevder at det vil sette 4500 arbeidsplasser i fare.

I Spania er det fra før forbudt å røyke innendørs på steder som er tilgengelig for allmennheten, og flere kommuner på Kanariøyene og ellers i Spania har har innført røykeforbud på badestrender.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags