Hvert år blir seks kvadratkilometer av Kanariøyene til ørken

Seks kvadratkilometer av Kanariøyene blir hvert år rammet av forørkning, advarer meteorolog.

Ørkenspredning øker på Kanariøyene.

Der som ingen skulle tro at noen kunne gro. Noen klorer seg fast selv på skrint jordsmonn.

Lang tids tørke har ført til at øyrådet på Tenerife nå har vedtatt å erklære vannkrise, og tre kommuner på øya har så langt innført vannrestriksjoner.

Forørkning har blitt et problem på Kanariøyene, og det blir neppe bedre i fremtiden.

Prognosene sier at nedbøren på øygruppen vil bli redusert med sju prosent frem mot 2050, opplyser David Suárez, delegat på Kanariøyene for Spanias nasjonale, meteorologiske institutt (Aemet), til avisen Diario de Avisos.

Videre sier han at temperaturen vi stige med 1,5-2 grader,

Denne vinteren har uten tvil vært den tørreste og varmeste vinteren siden Aemets måleserier startet på Kanariøyene, sier Suárez.

I tillegg har det vært flere lange episoder med calima, det vil si sandstøv som kommer inn over øygruppen fra Sahara.

Værmeldingen en og tre måned fremover tyder på at det blir omtrent normalt med nedbør, og høyere temperatur enn normalt.

Derfor er det sannsynlig at vannsituasjonen vil bli ytterligere forverret, i og med at regnsesongen nå er over uten å bidra nevneverdig til reservoarer og grunnvann.

Den siste månedsrapporten fra vannrådet på Gran Canaria, viser at det nå er bare seks prosent fyllingsgrad i de store reservoarene.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!