Strandfronten i Las Palmas på vei mot status som kulturinteresse

Strekningen langs Canteras-stranden i Las Palmas er på vei til å få status som kulturinteresse.

Canteras-stranden i Las Palmas sett fra sjøsiden.

Canteras-stranden i Las Palmas sett fra sjøsiden. 

Utkastet til dette ble onsdag lagt ut på offentlig høring av øyrådet på Gran Canaria i 20 dager, ifølge en offisiell bulleteng fra den kanariske regjeringen.

Målet med en status som kulturinteresse for Canteras er først og fremst å beskytte og bevare fem bygninger som ligger langs stranden:

Hospital San José, Dr. Apolinario Macías-huset, San José-kirken, Comandancia de la Marina (marinekommandoen), og José Mesa y López-huset.

San José-sykehuset ble bygd som sykehus og skole under kopperepidemien, og åpnet i 1903.

Det skulle ta seg av arbeidere og deres familier, syke sjømenn, og generelt alle reisende som ankom havnen i Las Palmas.

Casa Dr. Apolinario Macías er det eneste huset langs strandfronten som har bevart den for Gran Canaria karakteristiske balkongen i tre i engelsk kolonialstil, dog ikke den opprinnelige balkongen.

Huset er for tiden i privat eie, og dermed ikke lenger beskyttet av det offentlige.

Det har blitt lagt frem forslag om å rive det for å bygge turisthotell.

Marinekommandoen var på sin side det første hotellet ved stranden, og ble åpnet tidlig på 1900-tallet.

Hotellet het opprinnelig Hotel Fargher og ble drevet av en engelsk familie.

På 1940-tallet ble det leid av marinekommandoen i Las Palmas, og på 1990-tallet ble bygningen kjøpt av staten.

San José-kirken var opprinnelig en del av San José-sykehuset, men ble separert fra sykehuset og ble kapell for fransiskanerordenen.

Casa de José Mesa y López ble bygd etter ønske fra presidenten for øyrådet og ordføreren i Las Palmas. Den kjente arkitekten Miguel Martín Fernández de la Torre sto for utformingen.

Bygningen og fasaden speiler den britiske innflytelsen, med en stil som skulle minne om pittoreske hus på den britiske landsbygda, en stil som var populær for ferieboliger langs kysten i Europa på slutten av 1800-tallet, ifølge beskrivelsen i den offisielle bulletengen.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!