Stenger skolene på grunn av helsefarlig hete

Kanariøyenes regjering har besluttet å innstille undervisningsaktiviteter onsdag 11. og fredag 13. oktober på grunn av værsituasjonen. Torsdag er nasjonaldag og skolefri.

Varmt klasserom med søvnige barn.

Konsentrasjonen blir ikke på topp i varmen.

Stengeordren gjelder alle skoler på Kanariøyene unntatt på universitetsnivå.

Situasjonen på mange skoler er "uholdbar" med flere rapporter om elever som besvimer, tvitrer Camino Escolar, en blogg som er opptatt av elevers sikkerhet og velferd.

Det vises til en foreldet infrastruktur og klager på manglende skygge.

Tiltaket berører alle studenter og ansatte samt undervisning og ikke-undervisningsvirksomhet i offentlige, subsidierte og private sentre.

– Undervisningen er stengt fordi situasjonen i mange utdanningssentre på Kanariøyene allerede er uholdbar, sa Kanariøyenes utdanningsministere, Poly Suarez, på en pressekonferanse i dag.

Dagevis med brennhete og svevestøv

Varmen, i kombinasjon med svevestøv i form av sanddis fra Sahara (calima), utgjør en fare for helsen.

Denne situasjonen har vart siden 1. oktober, og værmeldingene tilsier at det skal fortsette ut uken.

Helsefarlig

Spanske helsemyndigheters dødsfallregister ved Carlos III-instituttet har registrert fire dødsfall forårsaket av høy varme på Kanariøyene i løpet av de første åtte dagene i oktober, viser publiserte tall.

De varmeste stedene har det vært rundt 38-39 grader.

I går var dagtemperaturen oppe i over 30 på 78 av 88 målestasjoner i nettverket til Spanias nasjonale, meteorologiske institutt på Kanariøyene, Aemet.

Helsevarsel om høye temperaturer på Gran Canaria. Illustrasjon: Helsedepartementet på Kanariøyene

Farevarsler utstedt

Det er gult farevarsel fra Aemet for temperaturer som kan overstige 34 grader de nærmeste dagene.

Kanariøyenes helsedirektorat har utstedt rødt, oransje og gult varsel for helsefare på grunn av høy temperatur i en rekke kommuner.

Det alvorligste varselet, rødt, gjelder i kommunene Mogán, San Bartolomé de Tirajana, Santa Lucia de Tirajana og La Aldea de San Nicolas på Gran Canaria, og San Bartolomé på Lanzarote. 

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!