Kritiserer planer om ny lov for ferieboliger

Kanariøyenes regjering vedtok på mandag å utforme en ny lov som setter tak på antallet ferieboliger. Kritikken lot ikke vente på seg.

Sengeplasser er det mange av på Kanariøyene.

Senger er ikke mangelvare på Kanariøyene.

Bakteppet for loven er at det er stor mangel på fastboliger, og at antallet ferieboliger for utleie har vokst med 9000 enheter (23 prosent) de siste to årene.

Det er nå 46 486 enheter med 193 000 sengeplasser, ifølge tall fra Spanias nasjonale, statistiske institutt.

Regjeringen ønsker med loven angivelig å beskytte det kommersielle overnattingssektorens konkurranseevne, og bidra til å sikre innbyggernes rett til boliger.

Lovteksten skal være klar om åtte måneder, og loven skal settes ut i livet i andre halvdel av 2024.

Foreningen Ascav, som jobber for innehavere av ferieboligers rettigheter, er svært negativ til en ny lov.

Visepresidenten i foreningen, Javier Valentín, viser i en uttalelse til at ferieboliger bare utgjør fire prosent av den totale boligmassen på Kanariøyene, og at over 211 000 boliger, 20 prosent av boligmassen, står tomme.

Han mener derfor at det vil ha langt større effekt på boligmangelen å gjøre mer for å ta i bruk tomme boliger.

Valentín ønsker at hver enkelt kommune bør få regulere antallet ferieboliger selv, fordi  andelen ferieboliger varierer sterkt i de ulike kommunene.

I La Oliva på Fuerteventura utgjør ferieboliger hele 31 prosent av boligmassen, i Yaiza på Lanzarote, 18 prosent, i Adeje på Tenerife, 15 prosent, og i San Bartolomé de Tirajana på Gran Canaria, 12 prosent.

Disse fire kommunene har den høyeste andelen, ifølge tall fra statistikkinstituttet.

Direktøren for instituttet for turisme og bærekraftig utvikling (Tides) ved universitetet i Las Palmas, Sergio Moreno, er positiv til lovregulering på området, men kritiserer at det ikke blir gjort en grundig analyse først.

Kanariøyene har en lov fra 2015 som regulerer utleie og bruk av ferieboliger, men den setter ingen begrensing på antall.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!