7000 migranter hindret fra å reise til Kanariøyene

Hittil i år har cirka 7000 flyktninger og andre migranter blitt hindret fra å reise i småbåter fra Mauritania til Kanariøyene.

Langkano (cayuco) med migranter og flyktninger utenfor Kanariøyene.

Atlanterhavsruten fra Afrika til Kanariøyene regnes som verdens farligste flyktningrute til havs.

Det fortalte Spanias innenriksminister, Fernando Grande-Marlaska, til pressen etter et møte med Mauritanias president, Mohamed Ould Ghazouani, onsdag denne uken.

Ministeren besøkte landet sammen med visepresidenten i EU-kommisjonen, Margaritis Schinas, for å snakke om myndighetenes migrasjonskontroll.

Avtaler om migrasjonskontroll

Spania har en bilateral avtale med Mauritania og Senegal om migrasjonskontroll.

Det innebærer blant annet at 50 politifolk fra Spania jobber sammen med myndighetene i Mauritania om kontroll av migrasjonen på ruten til Kanariøyene.

40 prosent av migrasjonen fra Mauritania og Senegal blir stoppet på grunn av avtalen med Spania, hevder Grande-Marlaska, som nå ønsker å styrke avtalen.

Besøk i Senegal utsatt

I morgen, mandag, hadde ministeren planlagt å besøke nabolandet Senegal for å diskutere migrasjonen til Kanariøyene, men dette besøket har blitt utsatt.

I stedet kommer han til Gran Canaria for å møte lokale myndigheter som koordinerer migrasjonssaker, regjeringens delegat på Kanariøyene, regionens president, Fernado Clavijo, og representanter for en rekke berørte parter.

Ministeren har besøkt Mauritania fem ganger, og Senegal to ganger siden 2018.

Senegal har i flere tiår hatt en økende internkonflikt, og over 60 000 mennesker er internt fordrevet. Denne situasjonen eskalerte ytterlige 2. juni i år, da tilhengere av opposisjonen ble møtt med militære styrker.

Voldsom økning i høst

196 menn, 16 kvinner, syv mindreårige og en baby i en og samme båt. Foto: Salvamento Maritimo

Tilstrømningen av langkanoer fra Senegal spesielt, men også Mauritania, har nærmest eksplodert i høst.

I gjennomsnitt har det kommet over 400 migranter per dag til Kanariøyene hittil i oktober.

Siden årsskiftet har det kommet over 22 000.

Det er en økning på 30 prosent fra fjoråret, og allerede det nest høyeste antallet siden 2006, da det kom over 31 000.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!