Se forskjellen: Illevarslende forlengelse av sommeren

Somrene på Kanariøyene og ellers i Spania har hatt en alarmerende forlengelse de siste tiårene, bekrefter en ny, dyptpløyende analyse.

Ungdom hopper i havet en fin sommerdag.

Kan ikke klage på været med gode badetemperaturer.

Forlengelsen har skjedd i nesten alle deler av Spania, viser analysen.

Utvidet med én måned

I gjennomsnitt har somrene i landet blitt én måned lengre siden 1940.

På Kanariøyene og den vestlige delen av fastlandet begynte sommerens forlengelse å skyte fart for alvor etter årtusenskiftet, viser analysene.

Ellers på fastlandet og Balearene skjøt det fart fra 1980- og 1990-tallet.

Dette tyder på at temperaturøkningen akselererer, slås det fast.

Forlengelsen på Kanariøyene

Fra 1940 til 2022 har somrene på Kanariøyene blitt forlenget med mellom en og en og en halv måned, avhengig av hvilken øy det gjelder, viser resultatene fra analysene.

Illustrasjonen over viser med fargeskala hvor mange flere sommerdager det er på de ulike kanariske øyene enn hva det var i 1940. Skalaen (i antall dager) vises nederst i illustrasjonen.

Analyse av harde fakta

Analysen er basert på vitenskapelige fakta om temperaturutviklingen og sommerens forlengelse i Spania.

Den ble presentert nylig i en artikkel på Spanias meteorologiske institutt Aemets bloggside av meteorologen Benito Fuentes.

Meteorologen konkluderer med at somrene i Spania har blitt forlenget med opptil en og en halv måned i de områdene hvor utviklingen har vært mest ekstrem.

Store konsekvenser

Forlengelsen av sommeren har ødeleggende konsekvenser for den økologiske balansen, folkehelsen og økonomien, konkluderer meteorologen videre med.

Flere skogbranner og negativ påvirkning på vannforsyningen og økosystemet er noen av konsekvensene forlengede somre, flere varmebølger og ekstremtemperatur fører med seg, viser han til.

Videre at landbrukskalenderen må skrives om, og at urban infrastruktur må modifiseres.

I tidligere analyser har det også blitt påpekt at sommerturismen kan bli skadet hvis temperaturene blir ukomfortabelt høye.

Illustrasjonene over viser hvordan somrene har blitt forlenget i byene Las Palmas de Gran Canaria og Santa Cruz de Tenerife.

Det lyserøde feltet viser lengden på hver sommer, år for år, og de røde linjene indikerer gjennomsnittlig start og stopp for hver sommer fra 1991 til 2022.

Den brune linjen viser trenden for "sommer", og den grønne linjen viser trenden for "vår".

Fargekartet nedenfor viser sommerforlengelsen på fastlandet og Balearene.

Opptil 15 dager per tiår

En annen analyse som er utført tidligere av Aemet, konkluderer med at sommeren har forlenget seg med 4-15 dager per tiår i ulike deler av Spania.

Fuentes analyse viser at sommeren har blitt 30 prosent lengre nordøst i Spania, hvor forlengelsen har vært størst.

Spiser opp våren

Analysen avdekker også at sommeren stjeler mer fra våren enn fra høsten i de fleste områdene av Spania.

På Kanariøyene tar imidlertid sommeren omtrent like mye fra våren som fra høsten.

Folks oppfatning versus fakta

Fuentes viser til at folk flest har kort hukommelse når det gjelder oppfatningen av været som har vært, og har en tendens til å overdrive.

Analysen gir et virkelig bilde av utviklingen basert på vitenskapelige fakta.

Han understreker at analysen ikke må oppfattes slik at hver sommer har blitt lengre enn den forrige.

Det har vært, og vil fremdeles bli, variasjoner med kortere og lengre somre fra år til år, men trenden med forlengelse over lang tid er svært tydelig.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!