Kanariværet kan bli 1,5 grader varmere på ti år

Gjennomsnittstemperaturen på Kanariøyene kan være 0,7-1,5 grader høyere i 2032 enn nå, og det kan bli 5-10 prosent mindre nedbør.

Kanariøyene_Klima_Vær_Soldis

Soldis på Gran Canaria.

Temperaturstigningen vil trolig bli høyere i innlandet enn ved kysten, hvor havet har en kjølende virkning, viser vitenskapelige beregninger.

Tørrere klima

Reduksjonen i nedbør vil trolig bli størst i innlandet og på de østlige øyene.

Det er også beregnet klimascenarier der reduksjonen i nedbør er mindre, nærmere bestemt 4-8 prosent.

Antallet dager med regn vil bli redusert med mellom 2 og 11 dager.

Tørkedager vil øke med 3-26 dager.

Havet stiger

Havnivået i visse områder av Kanariøyene, slik som Arrecife, Santa Cruz de Tenerife og Santa Cruz de La Palma, kan stige med 6-21 centimeter frem til 2040.

Dette ifølge beregninger FNs klimapanel har presentert.

Havtemperaturen kan stige med 0,31-0,44 grader frem mot 2040.

Redusert avrenning

Avrenning og fordamping er også beregnet i et tiårs perspektiv.

Analysene viser at avrenning av regnvann på overflaten på vei mot elveløp eller havet, kan bli redusert med 10-25 prosent på alle øyene, og opptil 50 prosent i høytliggende områder på Gran Canaria og Lanzarote.

Fordampingen av vann kan bli redusert med opptil 25 prosent, men her er det svært usikre tall.

Tiltaksplan mot klimaendringer

Forskere ved Kanariøyenes teknologiinstitutt ITC, og gruppen for jord- og atmosfæreobservasjoner ved universitetet i La Laguna på Tenerife, GOTA, samt senteret for studier og eksperimenter for offentlig arbeider, CEDEX, har laget beregningene.

Tallene kommer frem i Kanariøyenes tiltaksplan mot klimaendringer, som ble offentligjort denne uken.

I planen er det gjort flere beregninger på hvordan klimaet kan utvikle seg på øygruppen frem mot 2032.

Tiltakene som klimaplanen beskriver, vil begynne å gjøre seg merkbare på dagliglivet i løpet av fem år, blir det understreket.

Kanariøyenes regjering har innført en lov om klimaendringer, og målet er å bli CO2-nøytral i 2040, ti år før Spania som helet og EU.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!