8508 båtflyktninger til Kanariøyene på sju måneder

I årets sju første måneder kom det 8508 flyktninger og andre migranter i småbåter fra Afrika til Kanariøyene.

Båtflyktninger møter redningsbåt på åpent hav.

Redningsbåt og fullastet flyktningbåt.

Sammenlignet med den samme perioden i 2022, er det en nedgang på 11,3 prosent, viser månedsstatistikken fra innenriksdepartementet.

Det har imidlertid kommet langt flere i mai, juni og juli i å enn det gjorde i fjor, og det har begynt å komme mange langkanoer fra Senegal.

Antallet båter som har ankommet Kanariøyene fra januar til juli, er 165, hvilket er 47 færre enn på samme tid i fjor.

Over halvparten til Kanariøyene

Totalt har det kommet 16 174 flyktninger og andre migranter på irregulært vis, via hav og land, til Spania i årets sju første måneder, ned 3,3 prosent fra i fjor.

Over halvparten har reist til Kanariøyene langs det som regnes som verdens farligste flyktningrute til havs, atlanterhavsruten.

Over 860 døde og savnede

Dødstallene på denne ruten er svært urovekkende. 

Over 860 mennesker har omkommet, eller har forsvunnet på havet, hittil i år, ifølge hjelpeorganisasjonene Caminando Fronteras.

Tallene for 2022 er 2154 døde og savnende.

Lang reise øker risikoen

Den 1700 kilometer lange båtreisen fra Senegal tar så lang tid, over én uke, at risikoen for at noe skal gå galt er ekstra høy.

På flyktningrutene fra Marokko og Vest-Sahara til de østlige Kanariøyene, som normalt er en to-tre dager lang reise, har den økte bruken av svært skrøpelige gummibåter gjort reisen enda farligere enn tidligere.

I går ble 42 passasjerer i en langkano reddet av sjøredningstjenesten ved El Hierro, og fraktet til havnen i La Restinga sør på øya.

I dag tidlig kom en langkano med 14 passasjerer til Tenerife, tvitrer nødsentralen.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags