8355 brannevakuerte får vende hjem på Tenerife

Over 12 000 mennesker var på det meste evakuert under skogbrannen på Tenerife. I går kveld ble evakueringen opphevet for 8355 mennesker.

Feltsenger i idrettshall La Orotava

Nå kan feltsengene i La Orotava pakkes ned igjen.

Brannen er stabilisert i store områder, men fortsatt ikke under kontroll, informerte innsatsledelsen på en pressekonferanse klokken 10.45 lokal tid i dag, onsdag.

Over 3000 fortsatt evakuert

3109 innbyggere som bor i Tacoronte, Güímar, El Sauzal og Santa Úrsula kommune holdes fortsatt evakuert, ifølge informasjon om brannen som ble lagt frem på en presskonferanse tirsdag kveld av innsatsledelsen.

Et fåtall av disse oppholder seg på provisoriske nødmottak.

Innbyggerne som får reise hjem, blir bedt om å rense bort brennbare materiale i en 15 meters radius rundt husene, begrense sine bevegelser for å gi tilgang til nødetater, og være forsiktige, siden brannen fortsatt er aktiv.

To personer har blitt arrestert for å tyveri fra en evakuerte bolig i La Orotava, meddeler politiet.

Ikke under kontroll

Mye av brannområdet var i går kveld stabilisert (holdt innenfor begrensningslinjene), men brannen er fortsatt ikke under kontroll.

Brannen har spredd seg videre i Güimar, og det var i går og i natt nye oppblussinger ("hot spots") flere steder i det nordlige og sørlige brannområdet, også utenfor begrensningslinjene.

I Güimar er brannen svært aktiv i en dyp, bratt og utilgjengelig ravine, og det er fare for ytterligere spredning inn i nabokommunen Fasnia ved munningen av ravinen.

I dag er det meldt høy temperatur, med over 30 grader i brannområdet og farevarsel fra værinstituttet Aemet, samt vekslende vindretning.

Det vil føre til at brannen kan blusse opp igjen flere steder, sa Kanariøyenes president, Fernando Clavijo, på pressekonferansen.

Fortsatt dårlig luft

Luftkvaliteten fortsetter å være svært ugunstig for helsen i mange områder på grunn av brannrøyken, hovedsakelig i kommunene Los Realejos, La Orotava og Arafo, men også i kommuner i nord og sør.

20 i luften og 650 på bakken

18 helikopter og fly driver brannslukking i dag, og to luftbårne enheter brukes til koordinering.

Ett helikopter ble satt ut av aktivitet i går formiddag etter ha blitt usatt for steinkasting.

Over 650 personer er i aktivitet med brannslukking og hjelpetjenester i dag.

Nøkkeltall for brannen

  • Brannarealet er over 148 kvadratkilometer, 7 prosent av Tenerifes areal.
  • Omkretsen er 90 kilometer.
  • 13 kommuner er berørt.
  • Brannen er i areal den nest største på Tenerife og den tredje største på Kanariøyene siden år 2000.
  •  Cirka 3100 mennesker og 150 dyr holdes fortsatt evakuert. På det meste var det over 12 000.
  • Brannen startet sent om kvelden tirsdag 15. august i Arafo og Candelaria kommune.
  • Den er karakterisert som en sjettegenerasjon skogbrann som lever sitt egent liv og sprer seg svært raskt.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags