Melder 40 grader på Gran Canaria neste uke

Skandinaver som reiser på ferie til Gran Canaria i disse dager, kan vente seg en temperatur på 40 grader i de varmeste områdene neste uke, ifølge Spanias værinstitutt Aemet.

Temperaturkart 28. juni 2023

Temperaturkart 28. juni 2023.

I turistkommunen Mogán i sørvest, er det for eksempel meldt 40 grader på onsdag.

En så høy temperatur medfører at det med stor sannsynlighet vil gå ut oransje farevarsel fra både Aemet og Kanariøyenes direktorat for beredskap og sikkerhet.

Slike farevarsel eller obs-varsel blir vanligvis utstedt to-tre dager før datoen det er ventet høy temperatur eller andre værforhold som medfører risiko for helse eller infrastruktur.

På de andre Kanariøyene melder Aemet opptil 38 grader.

Det er ventet at temperaturen begynner å stige på mandag 26. juni, når varme luftstrømmer ventes å sige inn over øygruppen fra Sahara.

I kystområdene er det vanligvis noen grader lavere temperatur enn i innlandet.

Temperaturen skal falle til 28-32 grader på fredag, viser værmeldingen.

Disse luftstrømmene ventes også å føre med seg mikroskopiske sandpartikler fra Sahara, et fenomen som kalles calima, og kan sees som en dis hvis det blir tett nok med sandpartikler.

Calima er en form for svevestøv som kan gi ubehag i respirasjonssystemet, og kan medføre helsefare, særlig for barn, eldre og mennesker med respirasjonsproblemer og hjerte- og karsykdommer.

Calimaen vil bli tettest og temperaturen høyest i innlandet sentralt på øyene, melder Aemet.

Værinstituttet melder også fra mild til moderat vind.

Varme luftstrømmer kom inn over det spanske fastlandet på torsdag denne uken, og på fredag ble det målt rundt 40 grader i Huelva og Sevilla sør i landet.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!

Tags