Rapporterer om giftstoffer i øl fra Kanariøyene og Spania

Rester av plantevernmidler, mykotoksiner og giftige metaller er noe de fleste øldrikkere vanligvis ikke tenker over.

Øl_glass_skål

Øl drikkes mest i verden, nest etter vann.

Nå foreligger en fersk studie om ølkvaliteten.

Om du nå satte ølskummet i halsen:

Det spanske ølet du drikker har målinger under helsefarlige nivåer.

I studien er 23 håndverksøl fra Kanariøyene sammenlignet med industrielt fremstilt øl fra 19 spanske bryggerier.

Den toksikologiske profilen til alle øl er trygge, og vil sannsynligvis ikke utgjøre en fare for forbrukerne, konkluderer forskerne med.

Det er imidlertid en hel del forskjeller mellom det industrielle ølet og håndverksølet.

Ingen mykotoksiner

Det mest påfallende funnet er at det håndlagede ølet er helt fri for de analyserte mykotoksinene, mens det fins en hel del av disse i industrielt øl.

Mykotoksiner er giftige stoffer fra forskjellige muggsopper.

Alt industrielt øl som ble testet, inneholdt minst én mykotoksin, og over halvparten inneholdt flere mykotoksiner.

Mer plantevernmidler

Det håndlagede ølet inneholder imidlertid gjennomsnittlig høyere verdier av plantevernmidler enn det industrielle ølet.

Vesentlig høyere verdier ble bare funnet for to av plantevernstoffene.

Forskerne mener at det er på grunn av at pasteurisering og filtrering av sluttproduktet i liten grad blir gjort av håndbryggeriene.

Det eneste testede ølet som er helt uten plantevernmidler, er sertifisert som et økologisk produkt.

Ulik sammensetning

Det ble også funnet vesentlige forskjeller i ølets grunnleggende sammensetning.

Forurensing av ølet var det også store forskjeller på, men de fleste elementene ligger under helsefarlige nivåer, ifølge studien.

Forklaringen kan ligge i forskjeller i råvarene og vannet som blir brukt, og forurensing fra eksterne kilder og bryggerimaskiner, vises det til.

Illustrasjon fra rapporten.

Mange stoffer undersøkt

Åtte mykotoksiner, 225 plantevernmiddel, 50 metallgifter ble undersøkt.

I og med at øl er en av de mest konsumerte drikkene i verden, er det viktig å belyse ølets toksikologiske profil, skriver forskerne i rapporten.

Ønsker grenseverdier

Forskerne mener at grenseverdier for både mykotoksiner, plantevernmidler og giftige metaller i øl må fastsettes både i EU og internasjonalt for å hindre at forurenset øl blir produsert.

Disse står bak studien

Studien er utført av forskere fra institutt for naturprodukter og agrobiologi ved CSIC, institutt for forskning innen biomedisin og helsevitenskap ved universitetet i Las Palmas, og institutt for biomedisinsk forskning innen fysiopatologi, fedme og ernæring. 

Resultatene er publisert i magasinet Toxicology Report nylig.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!