Tolv arrestert i stor korrupsjonsskandale på Kanariøyene

Tolv personer er arrestert, deriblant en pensjonert Guardia Civil-sjef og politikere, på mistanke om bestikkelser og svindel med EU-støtte for husdyr på Gran Canaria.

Kriminalitet_Kanariøyene_korrupsjon_mann_håndjern

De tolv arresterte har vært under etterforskning i nesten ett år.

58 000 euro i skoesker

Guardia Civil-generalen som ble arrestert i sitt hjem i Madrid tirsdag, var tidligere sjef for Guardia Civil i Las Palmas.

Han skal ha oppbevart 58 000 euro i to skoesker.

Høyt oppsatt politiker

En tidligere direktør for husdyrvirksomhet på Kanariøyene, en virksomhet som er underlagt Kanariøyenes regjering, er også blant de mistenkte. 

Han er for tiden ordførerkandidat i Antigua på Fuerteventura.

Mannens onkel, som ga nevøen jobben, og i likhet med sin nevø, er politiker i partiet PSOE, er dessuten arrestert.

De to politikerne er fra en innflytelsesrik familie på Fuerteventura.

PSOE har åpnet en disiplinærsak for å suspendere de to politikerne, skriver avisen Canarias Ahora.

Omfattende siktelser

Etterforskningen av de tolv arresterte har pågått i cirka ett år, og legger vekt på årene 2020 og 2021.

Siktelsene omfatter svindel, utpressing, underslag av offentlige midler, bestikkelser, ulovlig påvirkning i forvaltningen av penger fra EU-fond for husdyrsektoren på Kanariøyene, hvitvasking av penger og organisert kriminell virksomhet.

Osteprodusenter på flere av øyene skal ha blitt bedt om bestikkelser for å blant annet slippe inspeksjoner og blokkering av EU-midler.

Utlendinger kan være involvert

Etterforskningen ledes av Policia Nacional i Santa Cruz de Tenerife.

Politiet undersøker angivelig om utenlandske forretningsfolk i primærsektoren også har betalt bestikkelser for å få del av godene i etableringsordningen ZEC for å etablere seg på Kanariøyene.

Alle arrestasjonene ble gjort på tirsdag, to på Kanariøyene og ti i Madrid.

Kokain og sexarbeidere

13 husransakelser ble utført.

Politiet skal ha funnet store kontantbeløp og filmer som viser siktedes inntak av kokain sammen med sexarbeidere.

Det undersøkes angivelig også om Guardia Civil-generalen utnyttet stillingen til å advare bønder om inspeksjoner som skulle utføres av etatens flora- og faunapoliti, Seprona, og om slike inspeksjoner kunne unngås ved å betale bestikkelser.

Etterforskningen ble innledet på en spesiell måte ved at en annen politiker i Santa Cruz de Tenerife, som var siktet for falske anklager en i helt annen sak, tilbød dommeren et lydopptak av en samtale som angivelig kompromitterer den siktede Guardia Civil-generalen.

Korrupsjonssaken får stor oppmerksomhet i spansk presse.

Bli privatsponsor du også! Canariajournalen har valgt å ha alt innhold utenfor betalingsmurer, og finansierer driften med annonser og privatsponsorer, uten abonnement eller pressestøtte. Det koster å drive kvalitetsjournalistikk, og du kan hjelpe oss til å bli enda bedre: Bli sponsor, Vipps eller Swish en valgfri slant med penger: Vipps: 95 74 94 69. Swish: 070 2314 263. På forhånd takk for din støtte!