Mange redningsaksjoner i fjellene på Kanariøyene

I årets sju første dager har det vært åtte redningsaksjoner der turgåere og paraskjermpiloter har blitt reddet ned fra fjellene på Kanariøyene.

beredskap helikopter redning

Redningsaksjon på Kanariøyene.

De fleste redningsaksjonene gjelder turgåere som har blitt skadet i fall, eller har gått seg vill.

Redningsaksjon på lørdag

Lørdag formiddag ble en 53 år gammel kvinne moderat skadet da hun gikk tur fra Arguayo til Tamaimo i Santiago del Teide på Tenerife.

Hun ble reddet med helikopter og transportert til sykehus.

Kanariøyenes redningsgruppe, brannmannskap, ambulanse, lokalpolitiet, Guardia Civil og Guardia Rural ble involvert i redningsoperasjonen.

Røde Kors rykket ut på fredag for å redde forfrosne turgåere på Tenerife. Foto: Røde Kors

Reddet ned fra snøfjellet

Redningsmannskap rykket fredag kveld ut for å redde to personer som befant seg i fjellområde Teide på Tenerife.

De to hadde tegn på nedkjøling (hypotermi), skriver Røde Kors og brannvesenet i Twitter-meldinger.

Det er snø i høyfjellet på Teide, og temperaturer på 1-2 grader om natten.

Både Røde Kors, brannmannskap og Kanariøyenes redningsgruppe (GES) deltok i redningsaksjonen.

Fjellvettregler for Kanariøyene

Her er noen råd og tips om vandring på Gran Canaria, fremført av de erfarne turgåerne Pål H. Gjerden og Emma Arthur, som også skriver bøker om vandring og har skrevet artikkelserier for Canariajournalen:

Planlegg ruten skikkelig og bruk en turguide, kart og GPS hvis du er ikke kjent med området. 

Vær realistisk; ikke overvurder din kondisjon, og velg en rute som passer deg.

La familie eller venner få vite hvor du har tenkt å gå, og omtrent hvor lenge du skal være borte. Alternativt informer resepsjonen på hotellet hvis du reiser alene.

Terrenget på Gran Canaria er variert, men generelt sett svært kupert med dype daler og spisse fjellrygger. Mange ruter har strekk der det er nødvendig å være ekstra oppmerksom på grunn av bratte partier, stup og stor høydeforskjell. 

Hold deg til stier og kjerreveier. Mange steder er det svært begrenset framkommelighet utenfor det som er av oppgåtte ruter. Et ofte steinete terreng med mye løs grus gjør det heller ikke lett å komme seg fram utenfor allfarvei, og det er svært lett å miste fotfeste.

Snarveier og vandringer i terrenget på egen hånd blir derfor fort en ekstremsport. Det finnes også mye tett vegetasjon som til dels har torner eller pigger.

Stier kan ha blitt ødelagt i uvær. Hvis ruten videre ikke virker trygg, bør man være forberedt på å snu, også langs merkede turstier og stier man har gått før.

Ta hensyn til værmelding og værforhold

Calima: Under en calima kan temperaturen bli langt over 40 grader. Og selv om offisiell temperatur bare er rundt 30 grader, kan det være svært mye varmere i solsteken nede i dalsøkk. Dehydrering kan skje svært fort, også for unge og veltrente personer. Ta under slike forhold alltid med vann, også på korte turer

Overoppheting og heteslag: vær oppmerksom på signaler som kroppen gir. Hvis du begynner å føle deg utslitt, får hodepine eller blir svimmel, puster overfladisk eller bare føler deg dårlig, stopp og finn skygge. Vent til du føler deg bedre, finn så helst veien raskest mulig tilbake.

Uvær og regn bør tas på alvor. Ved styrtregn kan tørre bekkefar i løpet av få minutter bli forvandlet til strie og farlige bekker og elver. Flere turister har omkommet på grunn av dette på Kanariøyene i løpet av de siste par tiår.

Tilpass planene til omstendighetene. Det er ingen skam å snu eller forkorte turen hvis været plutselig blir verre enn forventet, du føler deg dårlig eller blir sliten.

Foto: Nødsentralen

Påkledning og skotøy

Ha med varme klær og lett, vindtett yttertøy på turer oppe i fjellene, selv om dette som oftest vil bli liggende i sekken. De nordøstlige passatvindene danner ofte skyer i nord midt på dagen, som spesielt om vinteren også kan strekke seg langt ned over sørsiden av øya ut på ettermiddagen. Temperaturen kan da fort falle mange grader.

Hodeplagg anbefales brukt hele året, ikke minst for å redusere faren for heteslag og solforbrenning.

Bruk gode tursko eller turstøvler. Selv nær turistområdene har stiene ofte ujevnt underlag, er steinete og bratte. Det er lettere enn man skulle tro å trå over og skade ankelen for eksempel. Og i vått vær kan underlaget fort bli svært glatt.

Vi anbefaler å bruke turstaver på alle turer.

Ta hensyn til terrenget og rutens beskaffenhet. 

I sekken

Ta alltid med vann. Det er svært lite rennende vann på Gran Canaria. Vann fra kilder som passeres kan være trygt å drikke, men anbefales ikke. Springvann er trygt å drikke, men smaker svært dårlig.

For vannforsyning på turen anbefales derfor vann på flaske som er billig etter norsk målestokk, en agua sin gas (uten kullsyre) eller con gas (med kullsyre).

Ta med mat på lengre turer. Restauranter som eventuelt passeres kan være stengt utenfor sesongen, åpne sent eller være stengt enkelte ukedager.

Solkrem: bør benyttes hele året, og da minst med solfaktor 30. Ikke vent for lenge med å ta på mer, de fleste solkremer er effektive bare i 2 til 4 timer.

Heteslag og forbrenning er reelle farer, og ikke bare om sommeren. Fjellene på øya når opp til nesten 2000 meter over havet. Oppe i høyden er solen naturlig nok ennå sterkere.

Telefon: mobiltelefondekningen er god, men ikke regn med at det er signal overalt i fjellene eller i dype daler.

Ikke stol helt og fullt på at telefonen vil redde deg ut av et knipetak. På Kanariøyene ring 112 hvis behov for akutt assistanse. Skaff deg gjerne en app til telefonen som kan gi eller også sende nøyaktig posisjon til nødetatene.

Ta med en fløyte for å kunne tilkalle hjelp, og lær deg det internasjonale nødsignalet: 6 signaler (fløytestøt) i løpet av ett minutt, ett minutts pause, deretter 6 signaler i løpet av ett minutt etc. Gjelder også ved bruk av f.eks.  lommelykt eller ved å rope.

Ta med turbøker, kart og fortrinnsvis alltid en GPS. Spesial-GPSer er fortsatt å anbefale framfor å stole på GPS app på mobiltelefonen.

Ekstra lisser for tursko/turstøvler.

Ta med et lite førstehjelpsett (se nedenfor angående innhold).

Andre mulig farer

Løse hunder er sjelden et problem. Turstaver anbefales uansett brukt, og vår erfaring fra fotturer på andre kontinent er at disse er effektive i situasjoner der hunder oppleves som litt for nærgående. 

Bruk imidlertid aldri stavene på en truende måte hvis det ikke er absolutt nødvendig. For de som er redd for hunder er Dazer en god løsning. 

Det finnes ikke giftige slanger eller insekter på øya. 

Førstehjelpsett - hva vi tar med oss som minimum (i en vanntett beholder).

 • Plaster i forskjellige størrelser.
 • Tube med antiseptisk krem.
 • Antiseptiske våtservietter.
 • Sterile kompresser.
 • Gasbind.
 • Medisinsk tape.
 • Liten saks.
 • Hodepinetabletter.
 • Gnagsårplaster.
 • Pinsett.
 • Sikkerhetsnåler.
 • Nødteppe (tynt aluminiumsteppe for å holde varmen hvis man blir skadet).
 • Tynne engangshansker i plast.  

Tags