Kanariøyene eller middelhavskysten – hvor er bylivet billigst?

Hvor høye er egentlig levekostnadene i Kanariøyenes to storbyer sammenlignet med spanske storbyer ved Middelhavet? Her får du en oversikt.

par ved havet

Hvilket sted er best å leve? Enighet i heimen er alfa og omega.

Spørsmålet er en viktig faktor for skandinaver som vurderer å bo på heltid eller deltid i varmere og mer solrike deler av Europa.

Hvis man kun vurderer flest mulig soltimer, stabilt klima med lite nedbør året gjennom, kombinert med god infrastruktur, er Kanariøyene uslåelig.

Fem byer i fem provinser

Hva så med levekostnadene? La oss ta en titt.

Her får du en sammenligning mellom provinshovedstedene Las Palmas de Gran Canaria (cirka 380 000 innbyggere), Santa Cruz de Tenerife (cirka 200 000 innbyggere), Alicante (cirka 330 000 innbyggere), Valencia (cirka 790 000 innbyggere) og Malaga (cirka 570 000 innbyggere).

Sammenligningen er hentet fra Numbeo, verdens største brukerstyrte tjeneste for vurdering av livskvalitet i land og byer rundt omkring i verden.

Forbrukerpriser

På Numbeo går det frem at forbrukerprisene i Las Palmas, utenom husleie, er 1,2 prosent høyere enn i Santa Cruz de Tenerife, 5,7 prosent lavere enn i Alicante, 8,8 prosent lavere enn i Valencia, og 4,7 prosent lavere enn i Malaga.

Forbrukerprisene i Las Palmas inkludert husleie er 3,8 prosent høyere enn i Santa Cruz de Tenerife, 1,8 prosent lavere enn i Alicante, 9,1 prosent lavere enn i Valencia, og 5,7 prosent lavere enn i Malaga.

Leiepriser

Leieprisene for boliger i Las Palmas er 10,8 prosent høyere enn i Santa Cruz de Tenerife, 9,5 prosent høyere enn i Alicante, 9,8 prosent lavere enn i Valencia, og 8,1 prosent lavere enn i Malaga.

Husleien steg med i gjennomsnitt 8,7 prosent i Las Palmas by i 2022, og med 8,6 prosent i byen Santa Cruz de Tenerife, ifølge boligportalen Idealista.

I Alicante var prisøkningen 23,4 prosent, i Valencia 20,7 prosent, og i Malaga 20,7 prosent.

Husleien i den autonome regionen Kanariøyene, hadde for øvrig en prisøkning samlet sett på over 14 prosent i 2022, ifølge Idealista.

Boligleien ble vedtatt frosset i Spania fra nyttår og seks måneder fremover.

Restaurantpriser

Restaurantprisene i Las Palmas er 7,9 prosent lavere enn i Santa Cruz de Tenerife, 20,8 prosent lavere enn i Alicante, 20,6 prosent lavere enn i Valencia, og 11,0 prosent lavere enn i Malaga.

Dagligvarer

Dagligvareprisene i Las Palmas er 3,8 prosent høyere enn i Santa Cruz de Tenerife, 4,4 prosent høyere enn i Alicante, 8,8 prosent lavere enn i Valencia, og 4,2 prosent høyere enn i Malaga.

Kjøpekraft

Kjøpekraften uttrykkes som summen av inntektsnivå og levekostnader.

Tallene på Numbeo bærer preg av at det lokale inntektsnivået på Kanariøyene er blant de laveste i Spania.

Folk som har høyere inntekt fra for eksempel Skandinavia, får derimot en høy kjøpekraft på Kanariøyene.

Det trenger ikke koste all verden å nyte livet. Foto: gpointstudio

Lokal kjøpekraft i Las Palmas er 15,3 prosent lavere enn i Santa Cruz de Tenerife, 15,6 prosent lavere enn i Alicante, 14,8 prosent lavere enn i Valencia, og 27,6 prosent lavere enn i Malaga.

Hvor mye penger trenger du?

Numbeo anslår levekostnadene for familier og enslige i ulike byer. Her er svarene for de fem byene vi sammenligner:

Månedlige levekostnader utenom husleie for en familie på fire, er anslått til 2118,9 euro i gjennomsnitt i Las Palmas, 2128,6 euro i Santa Cruz de Tenerife, 2214,7 euro i Alicante, 2329,5 euro i Valencia, og 2221,2 euro i Malaga.

Det skiller cirka 115 euro mellom den billigste og dyreste byen.

For enslige er månedlige kostnader utenom husleie anslått til 589,1 euro per måned, 586,7 euro i Santa Cruz de Tenerife, 630,3 i Alicante, 658,5 i Valencia, og 631,8 i Malaga.

Med dette som utgangspunkt, kan man få en idé om hvor høy boligleie privatøkonomien tåler.

Hva med småbyene?

For mindre byer har ikke Numbeo nok data til å presentere de totale levekostnadene.

En del steder kan det være billigere å leve utenfor storbyene, særlig når det gjelder bokostnader, men det kan også være temmelig dyrt i småbyer hvor det er høyt turistpress.

Da snakker vi først og fremst om kystnære områder.

Det ser man ikke minst på Gran Canaria. Her kommer Las Palmas, til tross for at det er en kystby med svært populære badestrender, et yrende uteliv og mange hoteller og severdigheter, bedre ut enn turistområdene i sør.

Både for bokostnader, dagligvarer og en hel del andre levekostnader.

Disse kostnadene er inkludert

En lang rekke varer og tjenester er lagt sammen i det som kalles levekostnader av Numbeo.

Her er en oversikt:

I kategorien restaurantpriser sammenlignes prisene for måltider på billige restauranter, middels dyre restauranter, hurtigmatserveringer, lokalt øl, importert øl, mineralvann og cappuccino.

I kategorien dagligvarer sammenlignes priser på et utvalg av 15 forskjellig basis matprodukter folk vanligvis handler, samt vin, øl og sigaretter.

Transportkategorien sammenligner pris for enkeltbillett og månedskort med offentlig transport lokalt, drosjepriser, drivstoffpriser, og priser på ny bil (VW Golf 1,4 90 kW Trend eller tilsvarende, og Toyota Corolla Sedan 1,6 97 kW Comfort eller tilsvarende).

I kategorien Utilities sammenlignes strøm, oppvarming, kjøling, vann og kommunale avgifter (avfall osv.) for en 85 kvadratmeter stor leilighet, bredbånd-/internettkostnader, og 1 minutt lokalsamtale med forhåndsbetalt mobiltelefonkort.

Sport og fritid sammenligner priser for én måned på treningssenter, leie av tennisbane, og kinobilletter.

I kategorien barn sammenlignes priser for barnehage og internatskoler.

Klær og sko sammenligner priser på dongeribukser (Levis eller tilsvarende), sommerkjole i kjedebutikker, Nike joggesko i medium prisklasse, og lærsko for menn.

Boligleie tar for seg leiepriser for leiligheter med ett soverom og tre soverom, både i bysentrum og utenfor.

Kategorien inntekter sammenlignes netto månedslønn etter skatt.

Fakta om Numbeos tall

Prissammenligningen er hentet fra Numbeo, og er basert på innrapportering fra Numbeos brukere.

Det er derfor ikke samlet inn med kvalitetssikrede, vitenskapelige metoder for statistikk.

Tags